Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

3D TEE: KVANTITATIVNÍ ANALÝZA MITRÁLNÍHO ÚSTÍ U REGURGITAČNÍCH VAD POMOCÍ MVQ PROGRAMU

S. Kovalová, J. Nečas (Brno)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Program Mitral Valve Quantification (MVQ), založený na 3D TEE, nabízí řadu parametrů pro kvantitativní hodnocení mitrálního ústí. Cíl: Zhodnotit některé parametry mitrálního anulu u jednotlivých mitrálních regurgitačních vad za použití MVQ programu.
Soubor a metodika: Vyšetřili jsme 69 pacientů (21 žen), ve věku 18-86 let. Soubor byl rozdělen do 4 podskupin: 27 pacientů s prolapsem mitrální chlopně na podkladě degenerativních nebo zánětlivých změn, 20 pacientů s ischemickou mitrální regurgitací, 5 pacientů s Barlowovou chorobou a podskupina 14 zdravých jedinců.
U všech byla v endsystole pomocí MVQ programu měřena dlouhá i krátká osa, sedlovitost, obvod i plocha mitrálního anulu a vypočten námi zavedený parametr index sedlovitosti (sedlovitost/obvod anulu x 100). Získané hodnoty v jednotlivých podskupinách byly porovnávány s odpovídajícími hodnotami kontrolní skupiny pomocí t-testu.
Výsledky: U pacientů s prolapsem mitrální chlopně a Barlowovou chorobou jsou obě osy, obvod i plocha anulu signifikantně větší než u kontrolní skupiny. U ischemické regurgitace zvětšení těchto parametrů není statisticky významné. Sedlovitost mitrální chlopně je významně větší u Barlowovy choroby, u ostatních podskupin se významně neliší od normy. Index sedlovitosti je u Barlowovy choroby signifikantně větší, u pacientů s prolapsem mitrální chlopně signifikantně menší než v kontrolní podskupině, u ischemické regurgitace je menší než v kontrolní skupině, ne však statisticky významně.
Závěry: U Barlowovy choroby dochází s dilatací mitrálního anulu k významnému zvýšení sedlovitosti, u prolapsu mitrální chlopně anulus dilatuje, index sedlovitosti se zmenšuje. U pacientů s ischemickou mitrální regurgitací dilatace anulu a snížení indexu sedlovitosti nebylo významné, což zřejmě souvisí s velkou variabilitou hemodynamické významnosti mitrální regurgitace v této podskupině.