Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PACIENTI SE SRDEČNÍM SELHÁNÍM A VYSOKOU PLICNÍ VASKULÁRNÍ REZISTENCÍ VYKAZUJÍ SNÍŽENÍ UVOLŇOVÁNÍ CGMP V PLICNÍM ŘEČIŠTI, KTERÉ JE OVLIVNITELNÉ PODÁNÍM SILDENAFILU

V. Melenovský, H. Al-Hiti, L. Kazdová, A. Jabor, P. Syrovátka, I. Málek, J. Kettner, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Mechanismy vzestupu plicní vaskulární rezistence (PVR) u pacientů s chronickým srdečním sleháním (CHSS) nejsou dostatečně objasněny. Cílem bylo identifikovat, co odlišuje pacienty s normální a zvýšenou PVR a objasnit roli cGMP-dependentní vasodilatace. 
Soubor a metodika: 18 pacientů s CHSS a vysokou PVR (> 3 w.u. při euvolémii, PH skupina) a 28 CHSS pacientů s nízkou PVR (non-PH skupina) podobného věku, pohlaví, BSA a stupně CHSS (věk 52±12 let, 54% ICHS, NYHA 2,9±0,7, EF 23±4%) podstoupilo pravostranou katetrizaci. Vzorky z plicní arterie (PA) odebrané před a po (sat 02 > 95%) zaklínění SG katetru byly použity k výpočtu transpulmonálního vychytávání BNP a uvolňování cGMP (rozdíl koncentrací x srdeční výdej x hematokrit). V PH skupině byla měření opakovanána za 1h po podání 40 mg sildenafilu p.o..
Výsledky: Kromě PA tlaků, PH skupina se lišila od non-PH skupiny sníženou PA a systémovou arteriální compliancí (1.2 vs 2.7 a 1 vs 1.5 ml/mmHg, p<0.001) a nižším srdečním indexem. Zatímco hodnoty BNP-PA a transpulmonálního BNP vychytávání (p=0.8) byly podobné, transpulmonální uvolňování cGMP bylo významně sníženo v PH skupině (-7.3 vs 27.5 nmol/min, p=0.001). Sildenafil snížil PVR (-44%), systémovou rezistenci (-28%) a tepovou frekvenci (-9%), zvýšil srdeční index (+23%) a PA complinaci (+82%) (všechna p <0.001), s paralelním vzestupem transpulmonálního uvolňování cGMP (from -5.6 to 16.5 nmol/min, p=0.047). Hladiny noradrenalinu v PA a vychytávání BNP nebyly sildenafilem ovlivněny. 
Závěry: pacienti s CHSS a PH se vyznačují zvýšenou tuhostí plicních a systémových tepen, zachovaným vychytáváním BNP, ale snížením uvolňování cGMP v plicním řečišti. Tento defekt je korigovatelný podáním sildenafilu, který též snižuje PVR. Práce povrzuje in vivo, že inhibice PDE5A vede k obnovení senzitivity plicních cév k endogenním cGMP-dependentním vasodilatátorům.