Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EPIDEMIOLOGIE A PROGNÓZA CÉVNÍCH MOZKOVÝCH PŘÍHOD

J. Bruthans (Praha)
Tématický okruh: Farmakoterapie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Kardiovaskulární farmakoterapie

Incidence CMP se v ČR v  osmdesátých a devadesátých letech zvyšovala,  v posledních  pěti letech mírně klesala. V roce 2007 bylo pro CMP hospitalizováno 41 646 pacientů. Incidence stoupá s věkem, převažují ženy. 80% CMP je  ischemické, 20% hemoragické etiologie, čtvrtina ischemických příhod je embolické etiologie. V evropském srovnání patří ČR k zemím s vyšší incidencí CMP.
  Prevalenci CMP lze odhadnout na cca 190 000 osob. Až 40% pacientů žije po CMP s motorickým nebo mentálním postižením. Rekurence CMP je cca 25%, roste s věkem, u osob starších 75 let přesahuje 50%. Rekurentní příhody mají těžší průběh a horší prognozu.
  Mortalita na CMP v ČR po roce 1990 trvale klesala, i v důsledku klesající hospitalizační letality. Standardizovaná mortalita na CMP se v letech 1985-2006 snížila o 55%.. V roce 2005 zemřelo na CMP celkem 9476 osob. Do roka po prodělané CMP umírá 25% nemocných, úmrtnost po hemoragických CMP je až trojnásobná ve srovnání s ischemickými. Úmrtnost se zvyšuje s věkem.
Léčba  CMP v akutní fázi  má řadu paralel s akutní koronární péčí (včasný a rychlý transport, léčba na iktových jednotkách) a spolu s následnou péčí a rehabilitací  zásadně ovlivňuje prognozu nemocných.
  V primární a sekundární prevenci CMP a TIA (ve věku do 70 let lze předejít polovině CMP) je rozhodující kontrola hypertenze a léčba fibrilace síní. Dalšími ovlivnitelnými rizikovými faktory jsou diabetes, hypercholesterolemie, ICHS a srdeční selhání, kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nadváha a malá pohybová aktivita. Stav sekundární prevence CMP v ČR dokumentovala studie EURASPIRE III – Stroke.
Lepší kontrola hypertenze a hypercholesterolemie zřejmě vedly k poklesu mortality na CMP. Stárnutí populace, rostoucí prevalence diabetu, srdečního selhání a poruch srdečního rytmu mohou incidenci,  prevalenci a mortalitu na CMP v ČR opět zvyšovat.