Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ GLOBÁLNÍCH ECHOKARDIOGRAFICKÝCH UKAZATELŮ S HLADINOU NATRIURETICKÝCH PEPTIDŮ V DIAGNOSTICE DYSFUNKCE LEVÉ KOMORY U HYPERTONIKŮ S DIABETES MELLITUS

J. Špác, J. Hanuš (Brno)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Natriuretické peptidy (NP) mají výhodu v hodnocení funkce levé komory (LK) srdeční postihující komplexně systolickou i diastolickou funkci, podobně  Tei index (TEi I) měřený z echokardiografického (echokg)  dopplerovského vyšetření.  Naděje vkládané do dopplerovského TEi I byly naplněny jen částečně. Tkáňový doppler (TD)   pohybu prstence mitrální chlopně  a jeho časové intervaly jsou snadno a přesně zobrazitelné a  jsou tvořeny analogickým patofyziologickým podkladem jako dopplerovský TEi I. Cílem práce je srovnat hodnoty NP a TEi  z   tkáňového dopplerovského měření mitrální chlopně.
Metoda: U  142  nemocných s hypertenzí a diabetem mellitus 2. typu průměrného věku 55,8 roku  jsme hodnotili hladiny BNP a NT pro BNP a provedli echokg vyšetření pulsním tkáňovým dopplerem se měřením intervalu pohybu prstence mitrální chlopně v diastole D a časového intervalu systolické vlny S a  indexem Tei TD  (D-S) /D  ve skupině A (n = 20) se sníženou systolickou funkcí LK s EF < 45%, ve skupině B (n= 122) s EF > 45% z toho ve skupině B1 s hodnotami NT pro BNP > 300 pg/ml (n= 20) a ve skupině B2  s NT pro BNP < 300 pg/ml (n = 102).  
 Výsledky: ve skupině A byly hodnoty indexu Tei TD  1,77 ± 0,12,  NT pro BNP 898 +-148 pg/ml. Index Tei TD   koreloval s  NT pro BNP (r = 0,682, p< 0,001). Ve  skupině B byla korelace mezi  indexem Tei TD (r = 0,545, p< 0,001).  hodnota Tei TD ve skupině B1 resp. ve skupině B2 byla 0,89 ±  0,11 resp. 0,64± 0,13  a NT pro BNP 700 +-120 resp. 81 +- 72 pg/ml  sensitivita indexu Tei TD pro diagnostiku  dysfunkce levé komory byla jen 65% při velmi dobré specificitě 94%.
Závěry: Tei TD index u nemocných se sníženou EF LK dobře koreluje s hodnotami NT pro BNP, u nemocných se zachovanou EF není vhodný k  diagnostice porušené funkce LK vzhledem k nízké sensitivitě je vhodný jako pomocný parametr komory k odlišení falešně pozitivních nálezů NP.