Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RYCHLÉ KOMOROVÉ TACHYKARDIE S NEŽÁDOUCÍMI OPAKOVANÝMI TERAPIEMI ŠOKEM U PACIENTA S IMPLANTOVANÝM ICD PŘÍSTROJEM DETEKOVANÉ SYSTÉMEM DOMÁCÍHO MONITOROVÁNÍ

O. Ošmera, A. Bulava (České Budějovice)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Indikace pro implantaci kardioverterů-defibrilátorů (ICD) se v posledních letech významně rozšířily o pacienty v primární prevenci náhlé srdeční smrti. S rostoucím počtem implantovaných přístrojů narůstá i náročnost následné ambulantní péče o tyto pacienty. Řada společností vyrábějících ICD vyvíjí a zdokonaluje technologie umožňují dálkovou monitoraci. Asi nejpokročilejší je systém Home Monitoring© (HM) firmy Biotronik.
Cíl: Cílem této kasuistiky je upozornit na výhodu HM v časné diagnostice nežádoucích ICD terapií výbojem.
Popis kasuistiky: Kasuistické sdělení popisuje případ 39letého pacienta s implantovaným jednodutinovým ICD, u kterého byly opakovaně detekovány komorové tachykardie (KT) s nutností intervence implantovaným ICD přístrojem. Systémem HM byly získány informace o opakovaných defibrilačních výbojích pro tyto KT. Vyskytující se KT byly na základě přenesených záznamů intrakardiálního EKG vyhodnoceny jako rychlé KT, frekvenčně splňující kritéria pro komorovou fibrilaci (KF), které přístroj terminoval výbojem. Pacient nevyhledal lékařské ošetření, byl však námi telefonicky vyzván k mimořádné kontrole ICD, 10 týdnů před plánovanou návštěvou. Z paměti přístroje jsme verifikovali údaje korelující s daty získanými systémem HM. Autoři upozorňují na rozdíl v datech získaných interogací ICD přístroje a transtelefonním přenosem systémem HM. Přístroj byl přeprogramován (zapnuty antitachykardické stimulace, nastaveny jiné detekční zóny pro KT a KF) a byla zavedena antiarytmická léčba. Další sledování pacienta potvrdilo opakované úspěšné ukončení KT bezbolestnou antitachykardickou stimulací bez nutnosti dodání ICD šoku.
Závěr: Systém HM umožňuje efektivní a bezpečné dálkové sledování pacientů s ICD. V tomto případě systém HM vedl k časnému nastavení ICD tak, aby terapie KT byla bezbolestná a vedla k delší životnosti přístroje.