Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JAK SE LIŠÍ PREVALENCE KARDIOVASKULÁRNÍCH RIZIKOVÝCH FAKTORŮ PODLE VELIKOSTI OBCÍ

J. Bruthans, Z. Škodová, V. Adámková, V. Lánská, R. Cífková (Praha 4 Krč, Praha)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: V ČR se zmenšují rozdíly v životním stylu a stravovacích zvyklostech mezi vesnickým a městským obyvatelstvem. Zajímalo nás, jak se liší prevalence hlavních KV rizikových faktorů a léčba hypertenze a hyperlipidemií v obcích různé velikosti.
Metodika:  Analyzovali jsme data o KV rizikových faktorech a medikamentozní léčbě pacientů vyšetřených ve studii post-MONICA v letech 2000-2001. Stanovili jsme, v jak velké obci jednotliví respondenti trvale bydlí a rozřadili je do skupin podle velikosti obce. Zjišťovali jsme statistické rozdíly v prevalenci rizikových faktorů a léčbě mezi jednotlivými skupinami a trendy v závislosti na velikosti obcí. 
Výsledky: V souboru 3447 osob jsme nalezli statisticky významné trendy poklesu systolického TK a BMI u mužů a žen a poklesu diastolického TK, hmotnosti, LDL cholesterolu a vzestupu HDL cholesterolu u žen s velikostí obcí. Statisticky významné, ale nekonzistentní rozdíly mezi různě velkými obcemi jsme nalezli i u některých dalších rizikových faktorů. Podíl osob se středním a vysokoškolským vzděláním se s velikostí obce  zvyšoval. Vzdělání negativně korelovalo u mužů se syst. TK a glykemií, u žen s TK, hmotností a BMI, celkovým a LDL cholesterolem, triacylglyceroly a glykemií. Adjustace na vzdělání statistickou významnost trendů oslabila ale neodstranila. Kontrola hypertenze, hyperlipidemie a medikamentozní léčba byla v menších i větších sídlech obdobná  a byla lepší u osob s vyšším vzděláním. 
Závěr: Obyvatelé menších obcí mají vyšší prevalenci některých KV rizikových faktorů. Vyšší podíl obyvatel s vyšším vzděláním a nižší prevalencí RF ve větších sídlech vysvětluje rozdíly jen zčásti. Nadále zřejmě existují rozdíly v životním stylu a stravovacích zvyklostech mezi venkovem a městem. Kontrola hypertenze, hyperlipidemie a medikamentozní léčba se v obcích  různé velikosti výrazněji nelišila.