Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘÍNOS DEFINICE ARYTMOGENNÍHO SUBSTRÁTU PŘED REMODELAČNÍ OPERACÍ LEVÉ SRDEČNÍ KOMORY

J. Petrů, P. Neužil, L. Šedivá, J. Škoda, J. Kupec, F. Holý, Š. Královec, K. Holdová, M. Táborský (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Remodelační operace levé komory (LK) srdeční je v současné době indikovaná u symptomatických (dušnost, komorové arytmie, embolizace) nemocných s poinfarktovou dysfunkcí a aneurysmatem LK. Z hlediska řešení  arytmogenního substrátu ale nemusí být „prostá“ resekce aneurysmatu  dostačující.

Metoda:
Nemocným indikovaným k remodelační LK operaci v našem kardiocentru provádíme elektrofyziologické vyšetření a elektroanatomické mapování LK. Ke 3D zobrazení používáme systém CARTO, v poslední době v kombinaci s magnetickou navigací (Stereotaxis, Niobe). Podrobně tak dokumentujeme velikost, rozsah a charakter aneurysmatu a jeho arytmogenicitu. Zaměřujeme se především na oblast přechodových zón s identifikací frakcionovaných, dvojitých a pozdních potenciálů, jelikož právě to jsou místa zdroje komorových tachykardií. Označujeme je pomocí RF aplikací, které později spolu s celou substrátovou mapou slouží k navigaci aneurysmektomie a peroperační cryodestrukci arytmogenního substrátu.
Takto systematicky bylo předoperačně vyšetřeno 19 pacientů s průměrnou ejekční frakcí LK pod 30%, u většiny z nich se jednalo o hrotové aneurysma s přechodem na přední stěnu. Po takto navigované remodelační operaci jsme pozorovali signifikantně zvýšení EF LK, došlo k zásadní redukci arytmogenního substrátu a inducibilitě komorových tachykardií.

Závěr:
Elektroanatomické mapování LK u nemocných před aneurysmektomií přináší důležité informace o rozsahu a charakteru arytmogenního substrátu a může tak ovlivnit vlastní strategii i výsledky remodelační operace.