Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MINIMÁLNÍ DÉLKA CYKLU TYPICKÉHO FLUTTERU SÍNÍ ZÁVISLÉHO NA KAVOTRIKUSPIDÁLNÍM ISTMU

Š. Havránek, J. Šimek, P. Šťovíček, D. Wichterle, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Katetrová lineární ablace kavotrikuspidálního istmu (CTI) je efektivní metodou léčby u typického flutteru síní. Odlišení flutteru síní závislého na CTI od jiných makroreentrantních síňových arytmií zahrnuje i hodnocení délky cyklu arytmie (CL). Vzácně lze pozorovat u typického flutteru síní CL < 200 ms. Do současné doby však nebyla přesně identifikována minimální CL istmus dependentních arytmií, u kterých lze očekávat kurativní efekt katetrové ablace CTI. 
Cíl:  Stanovení průměrných a minimálních CL u typického CTI dependentního flutteru síní.
Metodika a výsledky: Byla provedena retrospektivní analýza 127 záznamů konvenčních katétrových ablací perzistujících typických flutterů síní provedených na II.interní klinice VFN v letech 2002 - 2008. Clockwise (CW) flutter byl přítomen v 21 případech, 16,5 % z celého souboru. Z analýzy byly vyloučeny jiné síňové makroreentry tachykardie. Průměrná CL síňového flutteru činila 243 ± 33 ms; nebyl zjištěn významný rozdíl v CL mezi counterclockwise (CCW) a CW fluttery (243 ± 30 vs 242 ± 48 ms). Minimální zachycená CL byla 179 ms u CW flutteru. Ve třech dalších případech byla zachycena CL flutteru < 200ms, resp. dvakrát hodnocen CCW flutter s CL 189 a 196 ms a jednou CW flutter s CL185 ms.
Závěr:  Byly zaznamenány CTI dependentní fluttery síní s krátkou CL < 200 ms, u kterých došlo při katetrové ablaci CTI k terminaci arytmie bez suspekce na náhodnou terminaci arytmie koincidující s aplikací radiofrekvenční energie. Nelze však vyloučit jiné subtypy typického flutteru síní závislého na CTI, zejména tzv. lower-loop reentry arytmie ve skupině arytmií s krátkou délkou cyklu. Vzhledem k dependenci i těchto subtypů na CTI je i v této skupině je katetrová ablace CTI kurativním zákrokem.