Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MIMOTĚLNÍ PODPORA OBĚHU V PRŮBĚHU RIZIKOVÉ KORONÁRNÍ INTERVENCE

A. Krüger, P. Ošťádal, P. Kmoníček, O. Aschermann, D. Doubek, J. Marounek, S. Horáková, M. Škabradová, M. Táborský (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl : Mechanická podpora oběhu u rizikové perkutánní koronární intervence (PCI) je jednou z metod ke snížení rizika periprocedurálních komplikací u nemocných s kritickým koronárním nálezem a hemodynamickou nestabilitou či jinou závažnou srdeční komorbiditou. Cílem naší práce bylo zhodnotit profylaktické použití mimotělní podpory oběhu u vysoce rizikové PCI.
Soubor a metodika : Hodnotili jsme soubor 5 nemocných s kritickým nálezem na věnčitých tepnách, hemodynamickou či elektrickou nestabilitou nebo jiným závažným srdečním onemocněním, kteří nebyli akceptováni ke kardiochirurgické intervenci pro vysoké riziko či technickou neschůdnost výkonu.
Výsledky : Všem pacientům jsme při vědomí, pouze v analgosedaci, zavedli perkutánní cestou mimotělní oběh s vřazeným membránovým oxygenátorem (ECMO). Při průtoku krve mimotělním oběhem podle potřeby až 6 l/min nedošlo k významnějšímu poklesu krevního tlaku nemocného ani při hemodynamicky nejzávažnějších stavech (např. asystolie). Nepozorovali jsme žádnou významnou komplikaci spojenou se zavedením mimotělního oběhu.
Závěr: Použití mimotělní podpory oběhu je v podmínkách kardiologického oddělení kardiocentra technicky i organizačně zvládnutelné a zdá se být nadějnou metodou k překlenutí i těch nejzávažnějších komplikací během rizikové PCI. Zavedení této metody otevírá i další  možnosti využití, jako je standardními prostředky nezvratitelný kardiogenní šok.