Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OBSTRUKCE U HYPERTROFICKÉ KARDIOMYOPATIE

D. Zemánek, K. Linhartova, P. Tomašov, S. Homolová, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Hypertrofická kardiomyopatie (HCM) je charakterizována geneticky podmíněnou hypertrofií srdce v nepřítomnosti hemodynamických příčin. Součástí jejího obrazu je často obstrukce ve výtokovém traktu levé komory. Její prevalence kolísá v různých souborech v závislosti na jejich selektovanosti a použitých detekčních metodách mezi 20 až 70%.
Soubor a metodika: Vyšetřili jsme konsekutivní pacienty v našem centru s hypertrofií levé komory (≥15mm). U těchto pacientů jsme měřili obstrukci ve výtokovém traktu levé komory v klidu, po provokaci nitroglycerinem (NTG) a pomocí zátěžového testu s běhátkem (ZS). Jako významnou obstrukci jsme považovali gradient ≥ 30mmHg.
Výsledky: Celkem jsme vyšetřili 44 pacientů, z toho 74% mužů, průměrný věk byl 57,2±14,2 a průměrná maximální šířka stěny levé komory byla (19,2±4,3mm). Klidová významná obstrukce byla přítomná u 9 pacientů (20,5%), po NTG u 20 pacientů (45,5%) a u 23 pacientů (52,3%) při zátěžové echokardiografii. Rozdíl mezi prevalencí obstrukce v klidu a při provokačních testech byl statisticky významný (v klidu 20,5% vs po NTG 45,5%, p<0,05, v klidu 20,5% vs při zátěžové echokardiografii 52,3%, p<0,01). U všech pacientů s klidovou obstrukcí byla také přítomna obstrukce u provokačních testů, u všech s obstrukcí po NTG byla také přítomna při zátěžové echokardiografii. Pokud bychom vzali zátěžovou echokardiografii jako zlatý standard, tak senzitivita klidového měření byla pouze 39,1%, naopak u provokačního testu s NTG byla 87%.
Závěr: U poloviny konsekutivních pacientů vyšetřených v terciálním centru pro HCM byla přítomna významná obstrukce ve výtokovém traktu. Senzitivita klidové echokardiografie je pro stanovení této diagnózy nepřijatelně nízká, naopak provokační test s podáním NTG vykazuje akceptovatelně vysokou senzitivitu použitelnou pro skríninková vyšetření.