Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RETROGRÁDNÍ REKANALIZACE CHRONICKÉHO UZÁVĚRU RAMUS CIRCUMFLEXUS S VYUŽITÍM LEVÉHO RADIÁLNÍHO PŘÍSTUPU

J. Pešek, I. Bernat, J. Koza (Plzeň)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Radiální přístup minimalizuje riziko lokálních komplikací. S přibývajícími zkušenostmi s tímto přístupem je možné jeho využití i u technicky komplikovaných koronárních intervencí.
  Popis případu: 66-letá pacientka, hypertonička, s námahovou anginou pectoris od února 2008, byla koronarografována na našem pracovišti v dubnu 2008. Pro nález postižení více věnčitých tepen byl dne 10.7.2008 proveden čtyřnásobný aorto-koronární by-pass.
  Pro recidivu námahových stenokardií byla dne 6.10.2008 provedena zátěžová scintigrafie myokardu s nálezem rozsáhlé zátěží podmíněné ischémie myokardu laterální stěny. Při koronarografii provedené radiálním přístupem byl zjištěn uzávěr proximálního segmentu
r. circumflexus a těsná stenosa v distální anastomose autovenosního by-passu na r. marginalis.
  Dne 18.11.2008 byla provedena elektivní PCI kombinovaným femoro-radiálním přístupem, kdy femorální přístup byl indikován pro rekanalizaci uzávěru r. circumflexus a levý radiální přístup k nasondování by-passu a tím k zobrazení periferie r. circumflexus. Vzhledem k neúspěchu antegrádně prováděné rekanalizace byl uzávěr rekanalizován retrográdně z radiálního přístupu hydrofilním vodičem a po retrográdních predilatacích byly antegrádně implantovány dva drug-eluting stenty Promus do místa uzávěru, s optimálním výsledkem. Místo vpichu do radiální tepny bylo uzavřeno TR bandem, místo vpichu do femorální tepny systémem AngioSeal VIP. Po nekomplikovaném průběhu byla pacientka druhý den propuštěna do domácího ošetřování.
  Závěr: Kasuistika demonstruje úspěšnou retrográdní rekanalizaci uzávěru věnčité tepny s využitím radiálního přístupu