Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PROJEKT MOET ICHDK (MONITORING EFEKTIVNÍ TERAPIE ISCHEMICKÉ CHOROBY DOLNÍCH KONČETIN)

D. Karetová, K. Roztočil, J. Vojtíšková, B. Seifert (Praha)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cílem projektu České Angiologické společnosti a Společnosti všeobecných lékařů je  zlepšení péče o nemocné s periferní aterosklerózou přesnější identifikací a následnou intervencí rizik aterotrombózy a odhalování časnějších stadií.
Do projektu je zapojeno 284 praktických lékařů (PL),  Důraz je kladen na význam odhalování dosud asymptomatických jedinců (za užití jim dostupných prostředků) a principy péče o chronické formy již identikovaných nemocných.
Soubor: Od března  2008 bylo do projektu zařazeno 3 497 nem. (cílem je zařazení 5 500). Pacienti jsou sledováni po dobu 1 roku, je vyhodnocen rozsah nemoci a prováděna intenzívní intervence rizikových faktorů  k cílovým hodnotám. Výsledky: na základě vyhodnocení elektronických protokolů 795 nemocných  vyplývá, že průměrný věk pacientů ve studii je 66 let, ve 2/3 se jedná o muže, průměrný BMI je 28,2. Aktivně kouří 43% nem., exkuřáků je 24%. Většina nemocných ve sledování (55%) je ve fázi klaudikací, v 36% jde o dosud asymptomatické jedince. Z přidruž. chorob je v 80% přítomna arteriální hypertenze, u 38% diabetes mellitus, 8% prodělalo iktus nebo tranzitorní ischémii mozku a 5% je v renální insuficienci. Vstupně mělo 61% pacientů tlak krevní do 140/90, celk. chol. byl 5,9 mmol/l (v 25% ≥ 6,5 mmol/l ), prům. hodn. LDL-chol. činila 3,4 mmol/l, hodnota TG byla 2,1 mmol/l, průměrná hodn. HDL-cholesterolu byla 1,3 mmol/l. 84% nemocných užívá protidestičkový lék, 88% je léčeno statinem, vstupně je 64%  na vazoaktivní léčbě. 

Závěr: Z pilotního vyhodnocení výsledků projektu plyne, že skoro polovina pacientů s ICHDK nepřestává kouřit, mají vysokou koincidenci arteriální hypertenze a diabetu mellitu, jsou sice ve vysokém procentu intervenováni statinem, ale nedosahují cílových hodnot, a jsou uspokojivě léčeni protidestičkovou léčbou.