Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EBSTEINOVA ANOMÁLIE TROJCÍPÉ CHLOPNĚ - PRENATÁLNÍ A POSTNATÁLNÍ PRŮBĚH

T. Gruszka, J. Pavlíček (Ostrava)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Ebsteinova anomálie trojcípé chlopně je vzácná vrozená srdeční vada,která je charakteristická posunem úponu septálního a zadního cípu trojcípé chlopně z anulu do výtokového traktu pravé komory. Vzniká atrializovaná a funkční část pravé komory. Součástí klinického obrazu Ebsteinovy anomálie trojcípé chlopně bývají paroxysmy supraventrikulární tachykardie, které mohou zásadně zhoršovat hemodynamické důsledky vady. Vada je diagnostikovatelná již při prenatálním vyšetření.
Pacient R.K. , narozen 14.5.2008 . Diagnóza jsme stanovili ve 25. gestačním týdnu. Byla zjištěna značná atrializace pravé komory, bez známek srdečního selhání plodu, paroxysmální tachykardie nezachycena. V dalším průběhu došlo k vývoji paroxysmální tachykardie. Následná prenatální léčba probíhala ve FN Motol, podáván Digoxin v kombinaci se sotalolem, po stabilizaci hemodynamiky plodu a vymizení dysrytmie dimise. Další péče  ambulantní, žádnou dysrytmie plodu jsme dále nezachytili, nenastala progrese poruchy hemodynamiky. Porod proběhl v  termínu plánovaně ve FN  Motol, po porodu dítě 6 dnů v Dětském kardiocentru. Digoxin vysazen, pokračováno v terpaii sotalolem. Na EKG je zřetelná preexcitace, HOLTER opakovaně bez dysrytmie. Anomálie je významná, hemodynamika je stabilní. Psychomotorický vývoj pacienta  je zcela v normě, jeho celkový stav je velmi dobrý.
Závěrem lze konstatovat, že včasný prenatální záchyt vady a úspěšná prenatální léčba byly základem pro dosavadní příznivý postnatální průběh.