Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA

V. Huňáčková, J. Panská (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

IE je infekční zánětlivé  onemocnění endokardu. Predisposiční stavy pro vznik endokarditidy jsou revmatické vady, degenerativní  vady, stavy po operacích srdečních chlopní a bohužel se množí i výskyt u narkomanů. Patogeneticky vzniká IE tvorbou fibrinových náletů s následným s následným vznikem  trombů, ve kterých se zachytí virulentní mikroorganismy. Původcem IE může být kterýkoliv z mikroorganismů. Na endokardu pak vznikají ulcerace až perforace chlopní a na nich a v jejich okolí se tvoří vegetace, které mohou embolizovat do ostatních orgánů a ohrozit život pacienta. Avšak  v dnešní době při správné diagnostice a léčbě je prognóza uzdravení velmi dobrá.
Sdělení se zabývá kasuistikou ženy, která byla na naše pracoviště odeslána z lůžkového  odd. Infekčního pracoviště nem. Bulovka, k provedení  diagnostického vyšetření TEE ve specializované echolaboratoři pro podezření na IE.
Pacientka 28 let byla přivezena ve velmi špatném septickém stavu  s mnohočetnými embolizacemi do plic, v anamnéze přiznává závislost na pervitinu, v současné době pouze perorální. Po provedení TEE vyšetření zjištěna endokarditida trikuspidální a pulmonální chlopně - původce Staphylococus  aurens.
Pro souhrn těchto onemocnění je život této mladé narkomanky přímo ohrožen.  Pacientka je léčena cílenými ATB a  dalšími léky podporující životní funkce. Po konzultaci s psychiatrem, při abstinenčních příznacích podáváno Morfium s Dormikem.
Po 5 týdnech léčby je afebrilní až mírně subfebrilní, dle TEE rovněž mírná regrese nálezu. Další možnosti kardiochirurgické léčby  budou konzultovány s příslušnými pracovišti, i když nevyřešená závislost na drogách tuto možnost značně komplikuje.