Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DIAGNOSA MYXOMU S NÁSLEDNOU VERIFIKACÍ SYSTÉMOVÉHO ONEMOCNĚNÍ

M. Pýchová, A. Krüger (Kladno, Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Myxom je nejčastější primární, histologicky benigní srdeční nádor. V dospělém věku představuje cca 50% benigních tumorů srdce. Nejčastěji je v oblasti levé síně 75-80%), v pravé síní (20%), ojediněle v oblasti pravé či levé komory srdeční  (5%). Častější je u žen,které tvoří 2/3 nemocných. Průměrný věk pacienta je 50 let. Klinika:nespecifické příznaky, embolizační komplikace, kardiální(obstrukční) manifestace.Při výskytu v levé síní může vést k obturaci mitrálního ústí či plicních žil až vzniku plicní hypertenze a pravostr. srdečnímu selhání, v pravé síni až známky syndromu nízkého srdečního výdeje. Poslechový nález závisí na poloze nemocného.U myxomu LS je typická hlučná první srdeční ozva, bývá rozštěpená s časným diastolickým klikem. U myxomů PS může být časný hlučný systolický klik se systolickým šelestem.
Kazuistika: 62letá žena přeložena do kardiocentra pro susp.myxom levé síně.Dg myxomu s intermitentní obturací mitrálního ústí potvrzena dle ECHO i SKG.  Pacientka indikována k operaci. V rámci předoperačního vyšetření zjištěna a  řešena stentingem stenosa choledochu.Klinická suspekce na autoimunitu  potvrzena positivitou ANA++.Pro nález na žlučových cestách, mikrocytární anémii, vysoké zánětlivé parametry, malnutrici operace odložena. Během hospitalizace progredující dušnost, dle RTGS+P výrazné bilaterální zmnožení kresby s rozvojem pleurálních výpotků. Dle vyšetření se jednalo o intersticiální plicní proces při vs.systémovém lupusu. Při kortikoterapii zlepšení pacientky. Po  stabilizaci a redukci léčby plánována operace. Dochází však k úmrtí na podkladě maligní srdeční arytmie.
Závěr:
Přes nezhoubný charakter nádoru je jediným řešením vzhledem k jeho lokalizaci v srdci chirurgické odstranění,a to s ohledem na riziko embolizace a náhlé smrti co nejrychleji. V tomto případě šlo současně o diagnosu autoimunitního onemocnění které ovlivnilo prognosu pacientky.