Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TOTÁLNÍ DISLOKACE KARDIOSTIMULAČNÍ ELEKTRODY PŘI NEDODRŽENÍ REŽIMU PO IMPLANTACI KARDIOSTIMULÁTORU - KAZUISTIKA

T. Gistinger, R. Kološová, V. Mrózek, I. Pavlas, V. Talafa, K. Zeman (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl:
Formou kazuistiky seznámení s případem, kdy při nedodržení režimových opatření po implantaci kardiostimulátoru došlo k raritnímu případu totálního vycestování stimulační elektrody do oblasti kapsy kardiostimulátoru.

Úvod:
Specifická režimová omezení patří k zásadním léčebným opatřením v době implantace kardiostimulátoru. Na našem pracovišti spočívají v klidu na lůžku v délce 12-24 hodin, dále v 6 týdnů trvajícím omezení zátěže horní končetiny na straně kardiostimulátoru. V našem sdělení předkládáme kazuistiku pacientky, u které došlo k raritní poruše kardiostimulačního systému, na základě nedodržení šetřícího režimu horních končetin.

Kazuistika:
81 letá nemocná byla přijata pro 14 dní trvající dušnost. Při telemetrickém sledování zachyceny paroxysmy junkčního rytmu 35/minutu, pro které indikována implantace kardiostimulátoru typu VVI. Za 6 dnů od propuštění přichází nemocná pro dušnost. Zjištěna neúčinná stimulace, navíc se při zvýšení energetického výdeje kardiostimulátoru objevují záškuby ramene. Proto pacientka přijata k revizi kardiostimulátoru. Velmi překvapivý byl zjištěný skiaskopický nález, kdy celý systém, tedy stimulátor i elektroda, byl v podklíčkové krajině. Při revizi komorová elektroda umístěna do oblasti hrotu pravé komory, při implantaci byla elektroda umístěna midseptálně. Na základě anamézy bylo zjištěno, že nemocná konkrétně naštípala a uložila 2m kubické dřeva, na zahradě zasadila fazole, ručně prala a věšela prádlo. V dalším průběhu již kompliace nezaznamenány, možná i vlivem opětovného seznámení s řežimovými opatřeními po výkonu.

Závěr:
Úspěch kardiostimulační léčby závisí na mnoha faktorech, především na přesné indikaci, vhodném stimulačním režimu, odpovídajícím potřebám nemocného, v neposlední řadě i na dodržení příslušného režimu po implantaci.