Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ VÝVOJE KORIGOVANÉ A NEKORIGOVANÉ MÁLO AŽ STŘEDNĚ VÝZNAMNÉ FUNKČNÍ TRIKUSPIDÁLNÍ REGURGITACE V KRATŠÍM POOPERAČNÍM OBDOBÍ

M. Šmíd, J. Čech, R. Rokyta, P. Roučka, T. Hájek (Třemošná, Plzeň)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Cílem studie bylo zjistit, zda po operaci mitrální chlopně pro chronickou významnou mitrální regurgitaci, může dojít v kratším pooperačním období k progresi ponechané málo až středně významné funkční trikuspidální regurgitace (TR) při dilataci trikuspidálního anulu a k ovlivnění velikosti a funkce pravé komory.
Soubor a metodika: Retrospektivně jsme porovnali 2 soubory pacientů. V první skupině pacientů (n=45) byla provedena náhrada či plastika mitrální chlopně (MVR, MVP)  a při přítomnosti alespoň stopové trikuspidální regurgitace se současnou dilatací trikuspidálního anulu > 40 mm byla provedena též plastika trikuspidální chlopně (TVP). Ve druhé skupině (n=22) byla provedena pouze MVP nebo MVR a na trikuspidální chlopni nebylo intervenováno. Předoperačně a 3. měsíc po operaci bylo vyhodnoceno funkční stadium dle NYHA, stupeň trikuspidální a mitrální regurgitace, ejekční frakce obou komor, diametr pravé komory.
Výsledky: V souboru, kde byl proveden současně výkon na obou chlopních, bylo zaznamenáno statisticky významné zmenšení trikuspidální regurgitace a  diametru pravé komory. V souboru, kde nebyla provedena plastika trikuspidální chlopně, došlo u 7 pacientů (32%) k významné progresi nekorigované málo až středně významné trikuspidální regurgitace již v kratším pooperačním období o jeden stupeň a více, spolu s dilatací a  snížením ejekční frakce pravé komory. V obou skupinách pacientů došlo k významnému zlepšení dušnosti, ejekční frakce levé komory nebyla ovlivněna v žádné skupině.
Závěr: Plastika dilatovaného anulu trikuspidální chlopně > 40 mm (při přítomnosti alespoň stopové TR) provedena v jedné době se zákrokem na mitrální chlopni, může zabránit již v poměrně krátkém pooperačním období následné progresi TR  spolu s dilatací pravé komory a snížením její ejekční frakce.
Tato práce byla podpořena VZ UK v Praze č. MSM 0021620817, uděleným MŠMT ČR