Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DIAGNOSTIKA PORUCH RYTMU SE SPORADICKÝM VÝSKYTEM V AMBULANTNÍ PRAXI: RYTMOKARTY

Z. Hrabovská (Ostrava)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

1) Úvod
Arytmie představují potencionálně závažnou komplikaci nejen kardiologických onemocnění. Jejich úspěšná diagnostika je základem efektivní léčby. Problematická může být ale situace, kdy má pacient potíže pouze sporadicky a/nebo v delších časových intervalech. Není-li podezření na život ohrožující poruchy rytmu, pak v drtivé většině těchto případů přechází další vyšetřování do ambulantní praxe.
2) Metodika práce
V ambulantním provozu máme k dispozici několik metod k diagnostice poruch rytmu, které lze rozdělit následovně:
 a) Kontinuální záznam:  Holterovo 24-hodinové monitorování EKG
 b) Intermitentní záznam: King of Heart , Rhytm-Card (rytmokarta )
Rytmokarta představuje významný pokrok v ambulantní detekci arytmií, protože umožňuje snímat srdeční rytmus bez potřeby propojení přístroje a pacienta pomocí elektrod. Systém také umožňuje, aby mohl mít klient snímač u sebe i několik týdnů a prováděl nahrávky v konkrétních okamžicích, kdy má potíže (palpitace). Současně velikost přístroje a jednoduchost obsluhy zaručuje kvalitní compliance. Nahrávky lze průběžně během sledovacího období odesílat prostřednictvím telefonu k okamžitému posouzení její závažnosti.
3) Výsledky

 mužů celkem  23  žen celkem  62
 normální nález  7    23
 sinusová tachykardie  3    11
 SVES  2    3

 FS

 4    7
 SVT  3    11
 KES  3    7
 porucha převodu  1    0

Tabulka. Počet vyšetřených pacientů od ledna do listopadu 2008. SVES: supraventrikulární extrasystoly, FS: fibrilace síní, SVT: supraventriklurní tachykardie, KES: komorové extrasystoly
4) Závěr
Ambulantní vyšetřování poruch rytmu má nezastupitelné místo v komplexní diagnostice nemocných, kteří trpí zejména nepravidelně se vyskytujícími potížemi. Rytmokarta představuje moderní a jednoduchou metodu, která významně posílila kvalitu detekce potencionálních arytmií u těchto pacientů.