Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VIDEOTORAKOSKOPICKÁ HRUDNÍ SYMPATEKTOMIE PRO REFRAKTERNÍ ANGINU PECTORIS - INDIKACE, KONTRAINDIKACE K VÝKONU Z POHLEDU CHIRURGA, TECHNIKA PROVEDENÍ

R. Demeš (Praha)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

  Videotorakoskopie umožňuje přímé vizuální vyšetření povrchů orgánů pleurální dutiny a provedení léčebních výkonů v této dutině i mimo ní - extrapleurálně (operace na hrudním sympatiku, na splanchnických nervech).
  Vhodnost hrudní sympatektomie v řešení refrakterní anginy pectoris (dále AP) posuzuje kardiolog, kardiovaskulární a ventilační schopnosti včetně anatomických poměrů posuzuje hrudní chirurg ve spolupráci s kardioanesteziologem, pneumologem a radiodiagnostikem.
  Předpokladem videotorakoskopie je dostatečně velký volný prostor v pleurální dutině pro bezpečnou manipulaci s nástroji. Tento je podmíněn volnou (neadhesivní) elastickou plící. Při jednostranné plicní ventilaci je vytvořen dostatečně velký „pracovní“ pneumotorax. Po šetrném otevření pleury lze provést resekci ganglií proximálního úseku hrudního sympatiku. Pacienti s adhesivní pleuritidou, pokročilou formou intersticiální plicní fibrózy, po operacích v pleurální dutině či drenáži pleurální dutiny nejsou indikováni pro tento výkon.
  Název hrudní sympatektomie je používán pro všechny výkony na sympatiku od interganglionálního přerušení až po totální ganglionektomii. Při indikaci pro refrakterní AP provádíme odstranění dvou a více ganglií. Snažíme se o bilaterální hrudní sympatektomii v jedné době.
  Z dlouhodobého sledování nemocných lze uzavřít, že sympatektomie zlepšuje kvalitu života nemocných, kde jiný způsob léčby již není možný. Nemocní jsou méně často vyšetřováni a hospitalizováni, což vede v konečném důsledku ke snížení nákladů.