Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZKUŠENOSTI S RESEKCÍ VELKÝCH FIBROMŮ LEVÉ KOMORY SRDEČNÍ U DĚTÍ

T. Tláskal, R. Gebauer, J. Škovránek, P. Tax (Praha)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Pediatrická kardiologie

Cíl: Velké fibromy ve stěně levé komory srdeční jsou známou příčinou život ohrožujících komorových arytmií. V literatuře jsou pouze ojedinělá sdělení informující o úspěšné resekci těchto tumorů. Cílem práce je analýza vlastních zkušeností s resekcí velkých fibromů levé komory srdeční u dětí.

Soubor a Metodika: V letech 2004-2010 byl velký fibrom ve stěně levé komory srdeční prokázán u 4 dětí ve věku od 0,8 do 4,1 roku. Tomor byl diagnostikován echograficky na základě přítomnosti arytmie u 2 dětí a u 2 byl náhodným nálezem při pediatrickém a kardiologickém vyšetření. Jedna pacientka nebyla operována a během 3 měsíců po průkazu nádoru u ní došlo ke komorové fibrilaci s těžkou déle trvající hypotenzí vedoucí k závažnému neurologickému postižení. U pacientky byl implantován defibrilátor. Tři pacienti ve věku 0,8 roku, 2 roky a 3,1 roku se podrobili kardiochirurgickému výkonu. Nádor byl u všech lokalizován ve volně stěně levé komory. U jednoho sahal až k anulu mitrální chlopně. Tumor byl tuhý, bělavé barvy a byl pevně spojen s okolní svalovinou. Velikost tumoru byla 38, 55 a 60 mm. Operace byla provedena ze střední sternotomie, v mimotělním oběhu a kardioplegické srdeční zástavě. Operace vyžadovala exaktní ostré vyříznutí a exstirpaci nádoru v celku.

Výsledky: U všech tří pacientů se podařilo tumor exstirpovat v celém rozsahu bez závažného poškození levé komory, septa nebo mitrální chlopně. Všichni pacienti přežili. U jednoho byla nutná reoperace pro krvácení do stěny levé komory. Všichni pacienti byli propuštěni do domácího ošetření. Během sledování jsou ve velice dobrém stavu bez arytmií. Echograficky došlo k úpravě funkce levé komory i mitrální chlopně.

Závěr: Resekci velkých fibromů levé komory je možné provést s přijatelným rizikem. Výkon je bezpečný a snižuje riziko arytmií.

Práce byla podpořena výzkumným záměrem MZ0FNM2005