Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ECHOKARDIOGRAFIE K ZÁCHOVNÝM OPERACÍM AORTÁLNÍ CHLOPNĚ

M. Tuna, J. Vojáček, S. Vaneková, J. Dominik, M. Brtko, P. Žáček, J. Harrer (Hradec Králové)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Echokardiografie je dominantní diagnostickou metodou v oblasti chlopenních vad. Základním cílem je nejen identifikace přítomnosti vady a kvantifikace její závažnosti, ale i určení typu vady dle funkční klasifikace a z ní vyplývající možný chirurgický přístup.

Cíl:
Zjištění schopnosti transesofageální echokardiografie rozlišit etiologii aortální regurgitace a predikovat možnost provedení záchovného výkonu na aortální chlopni. Sledování střednědobých a dlouhodobých výsledků záchovných operací aortální chlopně se zaměřením na funkci chlopně. Stanovení předoperačních a perioperačních echokardiografických nálezů rizikových pro pozdní selhání funkce plastikované chlopně s rozvojem regurgitace.

Metoda a výsledky:
V období 2007-2009 bylo na našem pracovišti provedeno 35 záchovných operací aortální chlopně pro aortální regurgitaci nebo kombinaci této vady s výdutí ascendentní aorty. Třicetidenní mortalita byla 0%. Předoperační echokardiografický nález s určením hlavního etiologického faktoru regurgitace aortální chlopně byl potvrzen při vyšetření chlopně chirurgem při operaci v 89%. Shoda mezi predikovaným  a provedeným operačním výkonem byla v 76%. Střední doba pooperačního sledování souboru je 12,2±6 měsíců, přežívání je 100%. Maximální/střední gradient na chlopni je v průměru 15±6,8/9±4 mmHg, vyšší je u plastik bikuspidálních aortálních chlopní (21,9±4,8/12,9±3,9 mmHg). Reziduální regurgitace na aortální chlopni je průměrně 1. stupně, bez reziduální aortální regurgitace větší než 2. stupně je 93% pacientů. U 3 nemocných došlo k progresi reziduální vady do významné, u jednoho je indikována reoperace.

Závěr:
Záchovné operace aortální chlopně lze považovat u určitých typů aortální regurgitace za metodu volby. Echokardiografie je diagnostická metoda schopná rozlišit etiologii aortální regurgitace a predikovat možnost provedení záchovné operace.