Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘÍMÉ SROVNÁNÍ HEMODYNAMICKÉ ÚČINNOSTI PERKUTÁNNĚ ZAVÁDĚNÝCH SYSTÉMŮ MECHANICKÉ OBĚHOVÉ PODPORY

P. Ošťádal, P. Neužil, F. Holý, S. Horáková, J. Brada, M. Mlček, T. Svoboda, J. Škoda, Š. Královec, O. Kittnar (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod. V posledních letech bylo do klinické praxe zavedeno několik perkutánně zaváděných systémů mechanické oběhové podpory pro zvládnutí stavů s nedostatečným vlastním minutovým srdečním výdejem pacienta. Přímé srovnání hemodynamické účinnosti těchto systémů však zatím provedeno nebylo.
Metody. Na zvířecím modelu u prasat (samice, 45 kg) v celkové anestezii, na umělé plicní ventilaci jsme srovnávali hemodynamickou účinnost třech systémů: pravo-levá (RA-Ao) podpora (nasávací kanyla zavedena do pravé síně, výpustní do aorty, zapojení s extrakorporálním membránovým oxygenátorem (ECMO), krevní pumpa Levitronix Centrimag; N=4); levo-levá (LA-Ao) podpora (nasávací kanyla zavedena transseptálně do levé síně, výpustní do aorty, krevní pumpa Levitronix Centrimag; N=4); systém levá komora-aorta (LV-Ao; Impella 2.5; N=4). Vliv každého z uvedených systémů na střední arteriální tlak (MAP) jsme studovali postupně při stimulované srdeční frekvenci 200/min (10 min), 300/min (10 min) a při fibrilaci komor (10 min).
Výsledky. Mezi systémy nebyl významný rozdíl ani při stimulaci 200/min ani při 300/min. Při fibrilaci komor byl nejúčinnější systém RA-Ao (MAP 74-82 mmHg) jak při porovnání s LA-Ao (MAP 47-52 mmHg; P<0.01), tak se systémem LV-Ao (MAP 23-28 mmHg; P<0.001); také systém LA-Ao byl významně účinnější než LV-Ao (P<0.05). Když jsme však k systému LV-Ao přidali noradrenalin (NA) v dávce 0.01 µg/kg/min, dosáhli jsme MAP srovnatelný s LA-Ao.
Závěr. Naše první výsledky ukazují, že všechny sledované systémy poskytují srovnatelnou oběhovou podporu při simulaci komorové tachykardie; při fibrilaci komor se ukazuje jako nejúčinnější systém RA-Ao (ECMO), který umožňuje nejen zachovat srdeční výdej přes 5L/min, ale také nahradit výměnu plynů v plicích. I nejméně účinný systém LV-Ao však dokázal při současném podávání NA udržet po dobu 10 min krevní tlak, umožňující přežití.