Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STŘEDNĚDOBÉ VÝSLEDKY U PACIENTŮ PO IMPLANTACI MITRACLIPU

J. Januška, M. Hudec, L. Škňouřil, M. Dorda, L. Gajdůšek, M. Branny (Třinec)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Cílem naší práce bylo sledování pacientů po katetrizační implantaci MitraClipu pro těžkou mitrální regurgitaci.
Soubor a Metodika na našem pracovišti jsme od 30.11.2010 do 11.12.2013 provedli katetrizační implantaci MitraClipů k redukci těžké mitrální chlopně u 50 pacientů kontraindikovaných k operačnímu řešení. Sledovali jsme redukci mitrální regurgitace, zlepšení dušnosti a mortalitu. Náš soubor tvořilo 20 mužů a 30 žen průměrného věku 67,9 let s průměrnou dobou sledování 16,5 měsíce. Průměrné Euroscore2 v souboru bylo 11,7. Průměrná EF levé komory v souboru před výkonem byla 31,9%.
Výsledky Po výkonu došlo k redukci mitrální regurgitace z 3,9 stupně na 1,6 stupně. Průměrná hodnota NYHA se zlepšila z 3,3 na 2,4. Během výkonu a za hospitalizace nedošlo k úmrtí. 1 měsíční mortalita byla 2%, 6 měsíční mortalita 4%. 1 letá mortalita 10% pacientů. Celkově zemřelo 6 pacientů během sledování.
Závěr Katetrizační plastika mitrální chlopně má výrazně nižší mortalitu než predikovaná i u pacientů kontraindikovaných k operačnímu řešení. Efektivně snižuje velikost mitrální regurgitace a zlepšuje potíže pacientů