Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

THYMOM PRORŮSTAJÍCÍ INTRAKARDIÁLNĚ

M. Prokopová, T. Mráz, E. Mandysová , P. Neužil  (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Sekundární nádory srdce jsou 30-40x častější než primární a nacházejí se u 10-15% pacientů s generalizovaným maligním onemocněním. Nejčastěji do srdce metastazuje plicní karcinom, hematologické nádory a karcinom prsu. Metastázy se vyskytují v perikardu (52%) a myokardu (42%).

Kazuistika: 48 letá pacientka dosud kardiálně neléčená byla přijata k dovyšetření patologického útvaru v pravé síni. Předpokládali jsme, že by se mohlo jednat o myxom. Echokardiograficky byl potvrzen rozsáhlý útvar vyplňující celou pravou síň, byla přítomna lehká trikuspidální regurgitace a chlopeň nebyla postižena. Při jícnové echokardiografii bylo ale zjištěno, že nádorová infiltrace byla i v oblasti velkých cév, mezisíňového septa, ouška levé síně, sinus obliquus a infiltrovala také perikard. Vzhledem k těmto nálezům bylo doplněno PET/CT a magnetická rezonance hrudníku, obě vyšetření potvrdila nádor nasedající na horní a zadní stěnu pravé síně prorůstající její stěnu, dále pak tumorózní infiltraci mediastina, okolí kořene aorty, plicnice, plicních žil a infiltraci perikardu u pravé síně, přední a laterální stěny levé komory. Pacientka následně podstoupila parciální odstranění nádoru. Histologicky šlo o invazivní maligní epitheliální thymom. Kontrolní echokardiografické vyšetření při dimisi z kardiochirurgie bylo bez průkazu intrakardiálních útvarů, patrné bylo zesílení pravé síně a reziduální středně významná trikuspidální regurgitace.

Závěr: Maligní thymom je relativně vzácný nádor z epiteliálních buněk thymu, které mohou být prostoupeny nenádorovou lymfocytární složkou, představuje pouze 1.5% všech maligních nádorů. V diagnostice intrakardiálních nádorů jsou velmi důležité zobrazovací metody, které určí rozsah a histologické vyšetření k určení typu tumoru a následné léčby.