Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PACIENT PO DIREKTNÍ PCI NA UMĚLÉ VENTILACI: MÍSTO PRO NOVÉ INHIBITORY P2Y12?

Ľ. Bunček, I. Varvařovský, B. Tycová (Pardubice)
Tématický okruh: Farmakoterapie
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Léčba nemocných po akutní koronární intervenci s implantací stentu, kteří nejsou schopni perorálního příjmu, je velmi svízelná. Nitrožilní inhibitory P2Y12 nejsou dosud v klinické praxi dostupné (cangrelor, elinogrel) a tradiční léky (clopidogrel) jsou při podání do nasogastrické sondy prokazatelně neúčinné. Neúčinná antiagregační léčba po implantaci koronárního stentu je přitom spojena se zvýšeným rizikem úmrtí a dalších ischemických příhod.
U 6 nemocných se STEMI na umělé plicní ventilaci byly po implantaci koronárního stentu podávány do nasogastrické sondy nové inhibitory P2Y12 (ticagrelor 4x, prasugrel 2x). Účinnost tohoto léčebného postupu byla posuzována testem Multiplate® (hranice účinné léčby <45U).
U 5 nemocných byla prokázána účinná inhibice ADP zprostředkované destičkové agregace při podávání obvyklých dávek nových antitrombotik do nasogastrické sondy. Uvedený postup by mohl významně zlepšit účinnost antitrombotické léčby kriticky nemocných pacientů po implantaci koronárního stentu.