Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NATRIURETICKÉ PEPTIDY JAKO PREDIKTORY NEPŘÍZNIVÉ PROGNÓZY U PACIENTŮ SE STEMI ŘEŠENÝMI PRIMÁRNÍ PCI

E. Ganovská, J. Pařenica, P. Kala , O. Toman , J. Jarkovský, Z. Čermáková, S. Littnerová, J. Špinár (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: V celé řadě prací bylo prokázáno, že natriuretické peptidy souvisejí s nepříznivou prognózou u pacientů se STEMI. Vzhledem k velmi rozdílné metodice proběhlých studií jsou výsledky rozporuplné, neexistuje jednoznačné doporučení k paušálnímu odběru NP u akutního IM.

Cíl: Srovnat prognostickou hodnotu BNP a NT-proBNP stanovenou při přijetí a za 24 hodin od vzniku IM ve skupině konsekutivních pacientů léčených primární PCI.

Metodika: V konsekutivní skupině pacientů bylo stanoveno BNP a NTproBNP při přijetí a za 24 hod od vzniku infarktu. Pacienti byli prospektivně dlouhodobě sledování. Predikce roční mortality byla hodnocena C-statistikou.

Výsledky: Celkem bylo vyhodnoceno 593 pacientů. Medián hodnoty BNP při přijetí byl 64 (pg/ml), za 24 hod 272 pg/ml, NT-proBNP při přijetí 220 pg/ml, za 24 hod 1961 pg/ml. Hodnota BNP, resp. NT-proBNP stanovená za 24 hod od vzniku IM byla lepším prediktorem roční mortality ve srovnání se vstupní hodnotou (hodnoty AUC pro BNP – vstupní 0,694, za 24 hod 0.742, pro NT-proBNP vstupní 0,729, za 24 hod 0,732). Jako vhodná cut off hodnota pro BNP za 24 hod se jeví hodnota 342 pg/ml, u NT-proBNP 3519 pg/ml.

Závěr: Prognostický význam BNP i NT-proBNP je pacientů se STEMI srovnatelný, nicméně významně závisí na čase odběru. Odběr za 24 hod od vzniku infarktu se nám jeví jako nejvhodnější vzhledem k možnosti porovnání hodnot u pacientů s různým delayem.