Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LÉČBA AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU TYPU STEMI LÉKOVÝM BALONEM. DESIGN PROSPEKTIVNÍ STUDIE A PRŮBĚŽNÉ PRVNÍ VÝSLEDKY.

L. Groch, O. Hlinomaz, M. Rezek, J. Seménka, J. Sitar, M. Novák (Brno)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Lékový balon (DEB) je relativně novějším instrumentem v intervenční kardiologii. Jeho efektivita je prokázána v řadě randomizovaných studií: PEPCAD I u tepen o malém průměru, PEPCAD II u in-stent restenózy. PEPCAD III sleduje efekt kombinace DEB + kovový stent (BMS) versus drug-eluting stent (DES), PEPCAD IV ověřuje efekt DEB u diabetiků, PEPCAD V u bočních větví bifurkačních lézí a PEPCAD CTO u chronických okluzí. Efekt použití DEB u STEMI nebyl dosud zkoumán.

Cíl: Na souboru 60 nemocných se STEMI ověřit efekt koronární intervence s užitím trombaspirace a dilatace lékového balonu bez implantace stentu ve srovnání s primární koronární angioplastikou s implantací DES.

Metodika: Design studie viz obr.1. Primárním end-pointem je ztráta lumen po 6 měsících měřená při rekoronarografii, sekundárními end-pointy MACE po 30 dnech, procento restenózy po 6 měsících, binární restenóza po 6 měsících a kumulativní MACE po 6 měsících.

Výsledky: Doposud bylo do studie zařazeno 30 nemocných, z toho 17ve skupině DEB a 13 ve skupině s implantací DES. 30ti denní MACE 0 ve skupině DEB a 2 ve skupině DES (lx retenóza, 1x CMP). Plánovaný počet nemocných předpokládáme zařadit do poloviny roku 2014, o kompletních výsledcích referovat v r. 2015.