Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CLOPIDOGREL A NOVÁ ANTIAGREGANCIA V PŘEDNEMOCNIČNÍ PÉČI PACIENTŮ SE STEMI: VLIV NA AGREGACI DESTIČEK A PRŮTOK INFARKTOVOU TEPNOU

H. Moravcová, M. Rezek, J. Sikora, M. Pešl, O. Hlinomaz (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Posoudit, zda použití nových antiagregancií (prasugrel, ticagrelor) v přednemocniční péči u pacientů s akutním infarktem myokardu s ST elevacemi (STEMI) má vliv ve srovnání s clopidogrelem na agregaci destiček a TIMI flow infarktové tepny.

Metodika: Retrospektivní analýza pacientů ošetřených během roku 2013 na našem pracovišti direktní angioplastikou pro akutní STEMI. Stanovení agregace destiček bylo prováděno metodou impendanční agregometrie na analyzátoru Multiplate.

Výsledky: Do souboru bylo zařazeno celkem 309 pacientů. 35,5% bylo předléčeno clopidogrelem, 48,5% novými antiagregancii. 16% pacientů nebylo 2. antiagreans podáno. Stanovení agregace destiček bylo prováděno ihned po návratu z katetrizačního sálu (v případě podání IIb/IIIa inhibitoru potom 4h po jeho aplikaci) a druhý den hospitalizace. Hodnoty agregace destiček (v jednotkách AUmin) jsou následující: Průměrná agregace v celém souboru 374±230, ve druhém dni 228±149. Srovnáme-li skupinu předléčenou clopidogrelem a novými antiagregancii jsou průměrné hodnoty po PCI 405±203 vs 341±228. V druhém dni hospitalizace 294±154 vs 178±126. Z celkového souboru 54,5% mělo na infarktové tepně TIMI flow 0, 11,6% TIMI flow 1, 16,5% TIMI flow 2 a 17,4% TIMI flow 3. Výsledky TIMI flow v obou sledovaných podskupinách se významně nelišily.

Závěr: Na základě námi získaných dat lze říci, že předléčení pacientů s akutním STEMI novými antiagregancii je efektnější než předléčení clopidogrelem. U pacientů předléčených novými antiagregancii jsme pozorovali trend k nižší agregaci destiček jak bezprostředně po direktní angioplastice (statisticky nevýznamný), tak i v druhém dnu hospitalizace (p< 0.05). Předléčení novými antiagreagancii nemělo významný vliv na TIMI flow infarktové tepny.