Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATÉTROVÁ IMPLANTACE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ U PACIENTŮ SE ZÁVAŽNOU BIKUSPIDÁLNÍ AORTÁLNÍ STENOSOU

M. Branny, P. Branný, K. Kluz, P. Kufová, L. Škňouřil, M. Bilka, L. Gajdůšek, B. Holek, J. Januška, J. Laborde (Ostrava, Třinec, London, United Kingdom)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl

Bikuspidální aortální chlopeň je relativní kontraindikací ke katetrizační náhradě aortální chlopně(TAVI) z důvodu rizika neúplné expanze stentu chlopně. Cílem práce bylo zhodnotit schůdnost,efektivitu,bezpečnost TAVI u této skupiny nemocných a výsledky porovnat s nemocnými s trojcípou chlopní.
Metodika
Všichni konsekutivní pacienti se symptomatickou závažnou aortální stenosou,kteří podstoupili TAVI mezi únorem 2010 a srpnem 2013 na našem pracovišti,byli zahrnuti do prospektivního registru.Předmětem hodnocení bylo 30-ti denní sledování.
Výsledky
Ze 199 nemocných zahrnutých do databáze,bikuspidální chlopeň byla zjištěna u 14(7%) z nich.Všem nemocným s bikuspidální chlopní jsme implantovali chlopeň CoreValve(Medtronic), ve skupině bez bikuspidity byly použity chlopně CoreValve(Medtronic),Edwards Sapien a Engager(Medtronic).Nemocní s bikuspidální chlopní byli mladší(70,4±6,1 vs 78,4±6,5 let),měli více předchozích revaskularizací(71,4% vs 56,8%),vyšší výskyt postižení periferních tepen(42,9% vs 32,4%),CHOPN a plicní hypertenze.Obě skupiny se nelíšily v rizikovosti,velikosti plochy a středního gradientu aortální chlopně,ejekční frakce a výskytu preexistující raménkové blokády.Mezi skupinami nemocných s dvojcípou a trojcípou chlopní nebyl shledán rozdíl v procedurální úspěšnosti(100% vs 99,5%),30-ti denní mortalitě(0 vs 1,6%),délce hospitalizace(9±2,1 vs 9,4±3,5 dnů) a periprocedurálních komplikacích. Srovnatelné výsledky byly zjištěny ve výši reziduálního středního gradientu,plochy aortální chlopně,výskytu mírné(7,1% vs 7,0%) a středně závažné aortální regurgitace (0% u obou skupin).Byl zjištěn nižší výskyt indikací k trvalé stimulaci(14,3% vs 23,2%).
Závěr
U nemocných se závažnou bikuspidální aortální stenosou může být provedena TAVI léčba se stejnou efektivitou a nízkým výskytem komplikací,jako u nemocných s trojcípou chlopní.