Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INDIKACE PERIFERNÍHO ENDOVASKULÁRNÍHO VÝKONU NA ZÁKLADĚ NÁLEZU Z DUPLEXNÍ SONOGRAFIE.

I. Hofírek, B. Vojtíšek, R. Prosecký, S. Šárník, O. Sochor (Brno)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl: poukázat na možnosti určení hlavního postižení a indikace k perifernímu endovaskulárnímu výkonu u pacientů s uzávěrovou chorobou periferních tepen jen na základě vyšetření duplexní sonografií (DUS), bez potřeby diagnostické angiografie (CT, MR).

Metodika: 192 náhodně vybraných pacientů s uzávěrovou chorobou periferních tepen stádia 2 a více (Fontaine) bylo v období 2010 – 2012 vstupně vyšetřeno duplexní sonografi a nález srovnán s obrazem při následném endovaskulárním výkonu (a digitální subtrakční angiografii, DSA). 87% pacientů mělo alterované renální funkce. 51% pacientů mělo diabetes.

Výsledky: shoda v segmentech a charakterech nejvýznamnějšího postižení mezi DUS a DSA byla v 80% případů, v hodnocení nejvýznamnějšího a současně dalších segmentů v 51%. Shoda v oblasti proximálních tepen byla 93%, v oblasti bércového řečiště 49% a zde byl pozorován trend větší shody u nediabetických pacientů. Rozdíly byly v zejména segmentech tr. tibiofibularis a proximálních části a. tibialis anterior a posterior (z pohledu indikace a kliniky málo významné). V posledních 50 případech procento shody v nejvýznamnějších segmentech vzrostlo na 91% a 78%. V 5 případech z 8 byl DUS nález ve větší shodě s nálezem při endovaskulárním výkonu než nálezy na CT nebo MR angiografiích. Závěr: upřesnění indikace nedovaskulárního výkonu na periferních tepnách je možné pomocí duplexní sonografie bez potřeby provedení diagnostických angiografií (CT nebo MR), což může být přínosné zejména u pacientů s postižením renálních funkcí.