Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NON-ADHERENCE K UŽÍVÁNÍ MEDIKACE JAKO PŘÍČINA AKUTNÍ DEKOMPENZACE CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ

R. Pelouch, J. Ceral, V. Voříšek, V. Furmanová, M. Solař (Hradec Králové)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

 Cíl

 Příčina akutní dekompenzace chronického srdečního selhání (CHSS) zůstává často neobjasněna. V některých případech může být stav způsoben neužíváním doporučené medikace. Cílem práce je zjistit výskyt non-compliance k terapii CHSS u těchto pacientů.

 

 Soubor nemocných a metodika

 Do studie byli prospektivně zařazeni nemocní ošetření/hospitalizovaní pro akutní dekompenzaci CHSS. Hodnocení adherence k doporučené medikaci bylo prováděno na základě stanovení lékových hladin hmotnostní spektrofotometrií.  

 

 Výsledky

 Do studie bylo prospektivně zařazeno 50 pacientů s akutním zhoršením CHSS. Nejčastějším základním onemocněním vedoucím k CHSS byla ischemická choroba srdeční (ICHS) (14, 28%), ICHS v kombinaci s významnou chlopenní vadou (14, 28%), kardiomyopatie (8, 16%) a významná chlopenní vada (6, 12%).

 Příčinou akutní dekompenzace byla akutní ischemie myokardu (5, 10%), infekce (5, (10%), supraventrikulární arytmie (2, 4%), anemie (1, 2%), dekompenzovaná arteriální hypertenze (1, 2%) a progrese chlopenní vady (1, 2%). Tři (6%) pacienti přiznali vynechání medikace a u jednoho (2%) byla medikace neadekvátně změněna lékařem. U 31 pacientů (62%) nebyla příčina akutního zhoršení CHSS jednoznačně stanovena.

 V závislosti na užívané medikaci a možnostech laboratoře bylo u jednotlivých pacientů provedeno stanovení sérových hladin 1-4 léků. V celé skupině užívalo léky správně 28 (56%) pacientů, 17 (34%) užívalo léky částečně a 5 (10%) je neužívalo vůbec. V podskupině 31 pacientů, u kterých nebyla identifikována příčina akutního zhoršení CHSS, užívalo léky správně 18 (58,0%), částečně 11 (35,5%) a 2 (6,5%) neužívali léky vůbec.

 

 Závěr

 Léková non-compliance byla prokázána u významné části pacientů v našem souboru a může být důležitým faktorem podílejícím se na zhoršení obtíží u pacientů s CHSS.