Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REDUKCE LIPIDOVÉHO JÁDRA VULNERABILNÍHO PLÁTU PO PROVEDENÍ PERKUTÁNNÍ KORONÁRNÍ INTERVENCE.

P. Hájek, M. Horváth, C. Štěchovský, E. Hansvenclová, P. Tomašov, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod. Přítomnost nekrotického lipidového jádra (lipid core; LC) je charakteristickým rysem vulnerabilního aterosklerotického plátu. Intrakoronární spektroskopie (near-infrared spectroscopy; NIRS) je nová metoda k detekci LC. NIRS v kombinaci s intravaskulárním ultrazvukem (NIRS-IVUS) poskytují simultánní informaci o chemickém složení a struktuře plátu. Číselným vyjádřením přítomnosti LC v zobrazeném úseku je lipid core burden index (LCBI).

Cíl práce. Sledovat změnu velikosti LC po provedení perkutánní koronární intervence (PCI).

Metoda. Od května 2013 do ledna 2014 jsme provedli 12 PCI s uložením lékového stentu za současného sledování průběhu výkonu pomocí NIRS-IVUS (3 nemocní s akutním koronárním syndromem, 9 se stabilní ICHS).

Výsledky. Po PCI došlo k významnému zvětšení průměrné minimální plochy zúžení (2,6±0,7mm2  vs. 8,0±2,1mm2; p < 0,01). Lipidové jádro v místě intervenované léze bylo nalezeno u 10/12 (83%) pacientů. U nemocných s prokázaným LC došlo po PCI k jeho významné redukci [ medián (rozsah) LCBI před vs. po PCI: 85,5 (61-263) vs. 11 (0-142), LCBI max 4mm  před  vs. po PCI: 236 (61-482) vs. 52 (0-284); p < 0,01 pro LCBI i LCBI max 4mm]. Redukce lipidového jádra byla provázena elevací troponinu I u jednoho pacienta (1,35μg/l, norma do 0,3 μg/l).

Závěr. Naše výsledky naznačují, že PCI vede k významné redukci lipidového jádra aterosklerotického plátu. Teprve další studie na větším souboru pacientů posoudí klinický význam této skutečnosti a zda rutinní detekce lipidového jádra změní současnou strategii PCI.