Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY IN- STENT RESTENÓZ POUŽITÍM DEDIKOVANÝCH DRUG ELUTING BALONKŮ SEQUENT PLEASE- VLASTNÍ 5-LETÉ ZKUŠENOSTI, PROSPEKTIVNÍ REGISTR S KORONAROGRAFICKÝMI KONTROLAMI

D. Richter, J. Ostřanský, M. Škvařilová, D. Vindiš, R. Štípal, M. Sluka, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl: zhodnocení efektivity intervenční léčby in-stent restenóz použitím novějšího instrumentaria - drug eluting balonků (DEB)- v rutinní intervenčně- kardiologické praxi a porovnání těchto vlastních výsledků s literárními daty.
Soubor a metodika: od přelomu r. 2009/2010 až dosud do sledovaného prospektivního souboru zařazeno 96 pacientů s celkem 114 symptomatickými a koronarograficky významnými in-stent restenózami ( ve většině případů v chrom- kobaltových stentech) a morfologicky vhodné k řešení dilatací DEBem. Všechny léze byly řešeny použitím drug eluting balonků SeQuent Please (B/ Braun) s finálně optimálním angiografickým výsledkem (reziduální stenóza pod 20%). Všichni tito zařazení pacienti souhlasili s kontrolní koronarografií v průměrném odstupu 6 měsíců od iniciální procedury, tj. dilatace DEBem. Hlavním hodnoceným parametrem byl angiografický výskyt re-restenózy nad 50% v místě dilatace DEBem.
Výsledky: souhrnný výskyt re-restenózy po DEB byl v našem registru 10 případů, což představuje 8,7% ze všech lézí řešených DEBem. Podrobnější rozbor výsledků registru bude předmětem ústního sdělení.

Závěr: jedná se o velmi příznivé klinické i angiografické výsledky použití DEB v indikaci řešení symptomatických in- stent restenóz, které jsou morfologicky - angiograficky vhodné k řešení dilatací DEBem. Rutinní použití dedikovaného drug eluting balonku SeQuent Please v intervenční léčbě in-stent restenóz se jeví klinicky i ekonomicky zřetelně efektivnější než doposud používaný postup, kterým je implantace drug eluting stentu.