Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SELHÁNÍ CÉVNÍHO PŘÍSTUPU PŘI SRDEČNÍ KATETRIZACI U GENERALIZOVANÉ ATEROSKLERÓZY.

J. Škvařil, M. Hajšl, J. Vrána, M. Malý, M. Zavoral (Praha)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod. Selektivní koronarografie (SKG) je dosud metodou volby při vyšetření koronárního řečiště. Předpokladem úspěšného provedení je spolehlivý tepenný cévní přístup. Jeho volba je vedle preferencí lékaře a pracoviště ovlivněna, případně vynucena klinickými okolnostmi. Selhání všech potenciálních přístupů je extrémně vzácné.

Popis případu. 65-letá pacientka, kuřačka, se známou ICHDK (po cévní rekonstrukci na PDK) byla indikována k SKG pro suspektní akutní koronární syndrom. Radiální přístup byl neúspěšný pro nově zjištěný oboustranný uzávěr a. subclavia. Dále byl nalezen uzávěr bypassu na PDK a nakonec i levostranné AFS. SKG tak nebylo možno provést. Nemocná byla dále léčena konzervativně. Následně byla doplněna CT vyšetření, prokazující těžké generalizované aterosklerotické postižení. Později nemocná podstoupila amputaci PDK. V současné době je bez klidových kardiálních obtíží.

Závěr. Generalizovaná ateroskleróza může vedle přímých dopadů zkomplikovat a v některých případech i znemožnit potřebná invazivní vyšetření a další léčbu.