Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MODERNÍ ZPŮSOB DETEKCE VULNERABILNÍHO PLÁTU - VYUŽITÍ INTRAVASKULÁRNÍ SPEKTROSKOPIE V KAROTICKÉM STENTINGU.

M. Horváth, P. Hájek, C. Štěchovský, M. Špaček, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod:

Intravaskulární spektroskopie (Near-infrared spectroscopy; NIRS) je nová vyšetřovací metoda, která hodnotí chemické složení aterosklerotického plátu, což umožňuje v rámci plátu identifikovat lipidové jádro. Využití této metody bylo již zavedeno v rámci vyšetření věnčitých tepen. Naše kazuistika demonstruje možné využití NIRS a intravaskulárního ultrazvuku (IVUS) během karotického stentingu.

Kazuistika:

62-letý pacient s chronickým uzávěrem a. carotis interna l. dx. a kritickou 90% stenózou a. carotis interna l. sin. byl přijat na naše pracoviště k provedení karotického stentingu s použitím distálního protekčního filtru. Procedura byla provedena za monitorace NIRS-IVUS katétrem a zárověň za monitorace průtoku krve skrz a. cerebri media l. sin. transkraniálním dopplerovským ultrazvukem (TCD). V místě léze byla detekována dvě lipidová jádra, která během stentingu a následné postdilatace zmizela. Výkon byl doprovázen dočasnou poruchou vědomí a poklesem průtoku na TCD monitoru. Po extrakci protekčního filtru se jak vědomí, tak i monitorovaný průtok skrze a. cerebri media l. sin normalizovaly. V extrahovaném filtru pak bylo nalezeno množství embolizovaného materiálu.

Závěr:

Naše kazuistika demostruje distální embolizaci lipidového materiálu během karotického stentingu. To naznačuje, že u rizikových pacientů s NIRS-IVUS detekovanými aterosklerotickými pláty bohatými na lipidy by distální protekce filtrem mohla být nedostatečná. Domníváme se, že u těchto rizikových pacientů bude z důvodu zvýšení bezpečnosti nutné buď využít jiného typu protekce během karotického stentingu nebo provedení chirurgické endarterektomie.