Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANULOPLASTIKA AORTÁLNÍ CHLOPNĚ POMOCÍ GEOMETRICKÉHO PRSTENCE

J. Pirk, J. Malý (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: plastika aortální chlopně má lepší dlouhodobé výsledky pokud se týče komplikací spojených s výkonem na chlopni v porovnání s náhradou aortální chlopně, a proto se oprava této chlopně provádí stále častěji. V práci je popsáno první klinické použití geometrického aortálního anuloplastického prstence k rekonstrukci a trvalému obnovení fyziologické velikosti a geometrie anulu aortální chlopně.

 

Metoda: Na základě matematického modelu normální lidské aortální chlopně byl vyvinut třírozměrný anuloplastický prstenec sestávající nízkoprofilové monolytické titanové kostry opletené Dacronem. Prstenec má tvar elipsy o poměru 2:3 a subkomisurální piloty vykloněné o 10 stupňů. Prstenec byl použit u pacientů s aortální nedomykavostí na základě přesného protokolu a informovaného souhlasu po schválení příslušnými institucemi.

Výsledky:. Prstenec byl použit u 57 pacientů se střední až významnou aortální insuficiencí. Průměný věk pacientů byl 63 let. Velikost prstence byla určena na základě měření volného okraje lístků. Střední průměr anulu byl 27 mm a průměrná velikost prstence 21 mm. Nutnost opravit anatomické defekty lístků aortální chlopně bylo nutno u 85% pacientů a u 54% byla provedena náhrada vzestupné aorty či kořene. Operační mortalita byla 0. Průměrný gradient byl 8,9 mm Hg a stupeň aortální insuficience (0-4 st.) klesl z průměrné hodnoty 3,1 předoperačně na 0,6 pooperačně (p<0,001). U 97% pacientů nebylo nutno nahradit aortální chlopeň a přítomnost aortální insuficience menší než 2. stupně bylo u 94% pacientů.

Závěr: Na základě prvních zkušeností s použitím geometrického anuloplastického prstence k opravě aortální chlopně můžeme říci, že tato metoda má výborné výsledky. Tento prstenec může rozšířit indikace k plastikám a dlouhodobou stabilitu opravy aortální chlopně.