Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MULTI-SLICE CT KORONAROGRAFIE V DETEKCI IN-STENT RESTENOS.

L. Pleva, T. Jonszta, P. Kukla, J. Zapletalová (Ostrava, Olomouc)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Ïn-stent restenosa a nutnost opakované revaskularizace představuje jednu z hlavních limitací koronárních angioplastik. Až 50% in-stent restenos může být klinicky němých a současné neinvazivní testy nemusí být v jejich průkazu dostatečně spolehlivé.

 

Cílem naší práce je ověřit přínos multi-slice CT koronarografie jako neinvazivní metody v posuzování dlouhodobé průchodnosti implantovaných stentů.

 

Metodika: Do naší studie bylo zařazeno 38 pacientů s celkem 55 lézemi. Pacienti byli vyšetřeni pomocí MS-CT a následně byla provedena selektivní koronarografie. Vylučovacími kriterii byly alergie na jodovou kontrastní látku či pokročilá renální insufficience (clearence kreatininu < 40ml/sec). Byla posuzována vyšetřitelnost stentovaných lézí a provedeno srovnání MS-CT se selektivní koronarografií.

 

Výsledky: V našem souboru bylo pomocí MS-CT uspokojivě vizualizováno 54 (98,2%) lézí, 1 léze byla zcela nehodnotitelná (1,8%) a u 4 lézí (7,3%) byla kvalita zobrazení snížená, v důsledku „blooming artefaktů“. In-stent restenosa byla pomocí MS-CT diagnostikována u 17 lézí, u 16-ti z nich ve schodě se selektivní koronarografií, u 5-ti lézí byl detekován uzávěr ve stentu. Negativní nález byl prokázán u 37 lézí pomocí MS-CT a 33 pomocí selektivní koronarografie. Multi-slice CT koronarografie v našem souboru dosáhla sensitivity 80% (95% CI: 56,3% - 94,3%), specificity 97,1% (95% CI: 84,7% - 99,9%), s positivní prediktivní hodnotou 94,1% (95% CI: 71,3% - 99,9%) a negativní prediktivní hodnotou 89,2% (95% CI: 74,6% - 97,0%) v průkazu in-stent restenos.

 

Závěr: Multi-slice CT koronarografie je schopna s dostatečnou spolehlivostí prokázat koronární in-stent restenosu po předchozí PCI a zabránit tak zbytečnému invazivnímu vyšetření.