Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PREDIKTORY TRVALÉ PŘÍTOMNOSTI SINUSOVÉHO RYTMU U PACIENTŮ PO CHIRURGICKÉ ABLACI FIBRILACE SÍNÍ. SUBANALÝZA RANDOMIZOVANÉ STUDIE PRAGUE-12

P. Osmančík, P. Budera, Z. Straka, P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Chirurgická ablace (MAZE) fibrilace síní (FS) je často prováděná u pacientů s FS, kteří jsou indikováni k jiné kardiochirurgické operaci. Její efekt je znám spíše z observačních studií a existuje jen velmi málo randomizovaných dat. Cílem prezentované analýzy bylo zjistit prediktory spojené s dlouhodobým  udržením sinusového rytmu (SR) v randomizované studii PRAGUE-12.

Soubor a metodika: PRAGUE-12 byla prospektivní, randomizovaná studie srovnávající efekt aditivní MAZE ablace k jiné kardiochirurgické operaci (CABG, chlopenní vady) u pacientů s konkomitantní FS. Pacienti byli ambulantně kontrolováni za 3, 6, 9 a 12 měsíců. Součástí protokolu byl Holter při 12-ti měsíční kontrole, 2/3 pacientů měli další Holterovské monitorace při předchozích kontrolách. V prezentované analýze byli pacienti rozděleni na ty, kteří měli po celou dobu studie pouze SR (AF-free skupina) a ty, kteří měli při některé z kontrol přítomnu FS či jinou síňovou arytmii (non AF-fre skupina).

Výsledky: Analyzovány byla data od 194 pacientů. Kompletní AF-free status byl přítomen v 71 ze 194 (36,6%) pacientů. Z těchto 71 pacientů bylo 46 z původní MAZE skupiny (44,2%) a 25 (27,8%) z non-MAZE skupiny (p < 0.05). V multivariantní logistické regresní analýze bylo provedení MAZE procedury nezávisle spojeno s vyšší šancí dlouhodobého kompletního udržení SR (OR 1,87, 95%CI 1,1-3,4, p < 0.05). Při subnalýze pouze těch pacientů, kteří prodělali MAZE zákrok, byly v jako nezávislé prediktory dlouhodobého udržení SR v multivatiantní analýze zjištěny anamnéza IM (OR 0,2; 95% CI 0,06 – 0,89, p < 0,05) a logistické EuroSCORE (OR 0,9; 95% CI 0,82 – 0,98, p < 0,05).

Závěr: Provedení aditivního MAZE zákroku u pacientů s FS indikovaných ke kardiochirurgické operaci je spojeno s vyšší šancí na dlouhodobé udržení SR. Anamnéza IM a vyšší Euroscore jsou spojeny s nižší šancí na dlouhodobé udržení SR.