Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VELIKOST A PRŮBĚH ZMĚN TEPOVÉHO OBJEMU BĚHEM ZÁTĚŽE URČUJÍ TOLERANCI ZÁTĚŽE U NEMOCNÝCH PO SRDEČNÍ TRANSPLANTACI MAJÍCÍCH PROJEVY DIASTOLICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁVÁNÍ

J. Meluzín, P. Hude, P. Leinveber, P. Jurák, L. Soukup, I. Viščor, L. Špinarová, R. Štěpánová, V. Vondra, P. Němec (Brno)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Cílem práce bylo posoudit velikost a průběh změn tepového objemu během zátěže u nemocných po ortotopické srdeční transplantaci a posoudit jejich vztah k toleranci zátěže.
Soubor nemocných a metodika: Funkce levé komory a systémová hemodynamika byly vyšetřeny u 39 nemocných pomocí simultánně prováděné pravostranné srdeční katetrizace, echokardiografie a hrudní bioimpedance. Hodnocené parametry byly získány v klidu bezprostředně před zátěží, v 40-sekundových intervalech během zátěže a na vrcholu zátěže. Tepový objem při zátěži byl monitorován pomocí hrudní bioimpedance.
Výsledky: Celkem 26 nemocných mělo toleranci zátěže ≥ 4,0 METs (skupina A), zatímco 13 jedinců mělo toleranci zátěže < 4,0 METs (skupina B). Maximální index tepového objemu (maxSVI), dosažený v libovolnou dobu během zátěže převýšil index tepového objemu na vrcholu zátěže (peakSVI) u 26 nemocných (67%). Jak maxSVI, tak i maximální změna SVI během zátěže (∆maxSVI = rozdíl mezi maxSVI a SVI v klidu před zátěží) byly významně vyšší u nemocných skupiny A než u nemocných skupiny B (59 ml/m2 vs 41 ml/m2, p < 0,01, a 21 ml/m2 vs 6 ml/m2, p < 0,01). Při hodnocení peakSVI, maxSVI, ∆peakSVI, ∆maxSVI a dalších měřených veličin, pouze ∆maxSVI byl nezávisle spojen (asociován) s tolerancí zátěže. Nemocní skupiny A měli významně častěji vzestup tepového objemu současně v první i druhé polovině doby zátěže, nemocní skupiny B měli významně častěji nepřítomnost vzestupu tepového objemu jak v první tak i v druhé polovině zátěže.
Závěr: Při posuzování zátěžových změn tepového objemu u nemocných s diastolickým srdečním selháním je cenné sledovat změny tepového objemu průběžně během zátěže a definovat maximální změnu tepového objemu spíše než se zaměřit jen na stanovení hodnoty tepového objemu na vrcholu zátěže, jak se dosud v klinické praxi převážně děje.