Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INDUKČNÍ VARNÁ DESKA – RIZIKO PRO PACIENTY S AKTIVNÍM SRDEČNÍM IMPLANTÁTEM?

J. Pindor, J. Gorzolka, E. Pindorová, O. Jiravský, J. Chovančík (Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - technik, XXXII. Sjezd ČKS

Navzdory zavádění moderních aktivních srdečních implantátů elektromagnetické interference (EMI) stále zůstává problémem každodenního života, kdy pacienti mohou být vystaveni mnoha zdrojům, jako jsou mobilní technologie, elektronické bezpečnostní zařízení nebo moderní domácí spotřebiče. Cílem této studie bylo zhodnotit potenciální riziko EMI u indukční varné desky, která stále častěji v našich domácnostech získává na popularitě.
Studie zahrnovala implantabilní kardioverter defibrilátory (ICD přístroje) od tří firem (abbott, medtronic, boston), které byly explantovány za účelem reimplantace nebo upgradu na jiný stimulační systém. ICD přístroje byly připojeny na impedanční zátěž, a nastaveny do režimu VVI 70/min. Pro měření byly použity komerční varné desky s napájením 230V a 380V. Pro pokusy byly použity různé varné nádoby a sestaven měřící protokol: plný výkon největší varné plochy a doba vaření 1 minuta.
Šíření elektromagnetické pole bylo naměřeno gaussmetrem v rámci měřicí mřížky (krok měření 10 cm) v 3D prostoru, s cílem definovat elektromagnetické pole a jeho šíření. Následně byly přístroje postupně přibližovány k varné nádobě, s cílem zachytit na programeru s bezdrátovým přenosem rušení v intrakardiálním záznamu, které by inhibovalo stimulaci, popřípadě by vedlo k spuštění antitachykardické terapie.
Studie neprokázala žádný výskyt poruchy stimulace během všech testů. Závěrem lze říci, že tato studie neprokazuje riziko EMI indukční varné desky.