Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PÉČE O PACIENTA S INTRAAORTÁLNÍ BALONKOVOU KONTRAPULZACÍ

L. Milsimerová, K. Vokšayová, H. Pešinová (Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - sesterský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod:Intraaortální balonková kontrapulzace je jednou z nejužívanějších oběhových podpor pacientů v kardiogenním šoku. Předností je rychlé a jednoduché zavedení, obsluha i ošetřovatelská péče.

Teoretické pozadí - bude sděleno
Ošetřovatelská péče:Úkolem sestry při ošetřování pacienta s IABK je jeho poučení o klidovém režimu. Pokud není možné pacienta efektivně edukovat je nutné zajistit vodorovnou polohu pacienta a znemožnit flexi končetiny, ve které je IABK zavedena – nejčastěji dolní končetiny. Při ošetřování je důležité dodržovat zásady asepse- desinfekce a sterilní krytí. Místo vstupu průběžně kontrolujeme, abychom včas odhalili různé komplikace jako je krvácení, rezistence, ruptura tepny aj. Nesmíme zapomínat na kontrolu přístroje a hladinu helia.

Kazuistika: Na KARJ byl přijat 53.letý muž pro STEMI spodní stěny, v dokumentaci 4. roky po CABG, po CMP, hypertonik, kuřák. Na Katlabu PCI RIA,výkon komplikován bradykardií a nutností KPCR, pac. zaintubován, zavedena IABK a kardiostimulace.

Průběh hospitalizace: Pacient kontinuálně tlumen, inotropní podpora, diuretika, AS sin, TK stabilní, febrilní. Druhý den zrušena zevní stimulace. Třetí den IABK ex.  Pacient postupně odtlumen, extubován. Šestý den přeložen do spádové nemocnice.

Ošetřovatelské dg: 1.Snížený srdeční výdej v důsledku kardiogenního šoku 2.Porucha spontánní plicní ventilace z důvodu základního onemocnění 3.Potencionální riziko vzniku infekce z důvodu invazivních vstupů              4.Porucha soběstačnosti z důvodu léčebného upoutání na lůžko           5.Motorický neklid a agresivita způsobená dezorientací 

Závěr:
Intraortální balonková kontrapulzace patří k úspěšným metodám léčby akutního sdečního selhání. Její použití může přinést výrazné zlepšení stavu nemcného, je-lli včas a správně indikována.