Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PLICNÍ EMBOLIE NA KARDIOLOGICKÉM ODDĚLENÍ, SEDMILETÉ SLEDOVÁNÍ

A. Novák, J. Herman, M. Běhounek, J. Dražka, I. Kučerová, J. Jakabčin, A. Kupec, J. Jager, M. Kubíčková, P. Červinka (Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cil: 
 Cilem bylo zhodnocení využití moderních laboratorních a zvláště  zobrazovacích metod  CT  v diagnostice plicní embolizace, její rizikové stratifikace a léčbě, u této třetí nejčastěji se vyskytující kardiovaskulární nemoci.
Soubor:
  Retrospektivně zhodnocen soubor  pacientů hospitalizovaných na nově otevřeném  kardiologickém oddělení v letech 2003 – 2009,  jejich  rizikové faktory, klinická data, troponin,  D dimery a doba provedení zobrazovacích vyšetření MS CT  plicnice a  echokardiografické  vyšetření, komplikace a výsledky léčby, mortalita. 
 Výsledky:
 Celkem zhodnocen soubor 213 pacientů s plicní embolií. D dimery positivní u všech pacientů, průměrná hladina troponinu u submasivní a masivní embolie. CT  plicnice indikováno statimově na emergency  u většiny pacientů.  Echo vyšetření v průměru provedeno až po více než 12 hodinách od přijetí, vzhledem k nedostupnosti 24 hodinové echokardiografické diagnostiky.
 Diskuze:
Autoři diskutují výsledky, zejména pak skupinu pacientů se submasivní plicní embolizací a  jejich rizikovou stratifikaci dle výsledku laboratorních a zobrazovacích metod. Dále malou skupinu pacientů s mobilními tromby v pravostranných oddílech echokardiograficky diagnostikovaných. Z léčby i možnost  katetrizační extrakce trombů u malé části indikovaných pacientů.
 Závěr:
 Zavedením statimové dostupnosti vyšetření  MS CT v roce 2003 se v naší nemocnici významně změnila možnost diagnostiky plicní embolizace. Oproti tomu zůstává relativní nedostupnost okamžitého echokardiografického vyšetření, z části i z  personálně technických důvodů. Proto je zásadní  provádět rizikovou stratifikaci pacientů s plicní embolizací již ve spolupráci s rentgenologem při hodnocení nálezu CT  plicnice  a vyžadovat od rentgenologa i informaci o velikosti pravé komory, eventuelně o její funkci. Pro indikaci trombolytické léčby je pak dále rozhodující klinický stav pacienta.