Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LAVI (INDEXOVANÝ OBJEM LEVÉ SÍNĚ) JAKO PREDIKTOR PAROXYSMÁLNÍ FIBRILACE SÍNÍ U PACIENTŮ S REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZÍ.

E. Kociánová, M. Kamasová, L. Jelínek, J. Obrová, B. Hanajíková, T. Kvapil, M. Táborský (Olomouc, Považská Bystrica, SR)
Tématický okruh: Hypertenze, ateroskleróza
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Poškození srdce u hypertenze probíhá ve třech stádiích: kompenzační, reverzibilní subklinické a ireverzibilní klinické fázi. Fibrilace síní se objevuje ve třetí fázi, ale echokardiografické známky k ní směřující můžeme najít už ve fázi subklinické. Skrínink klinicky němé fibrilace síní se ale u těchto pacientů běžně neprovádí. Kardioembolizační příhoda je přitom obávanou kardiovaskulární komplikací s možným doživotním dopadem na zdravotní stav pacienta.

Cíl: Cílem práce bylo zhodnotit vztah dilatace levé síně a silentní fibrilace síní u pacientů s rezistentní arteriální hypertenzí.

Soubor a metodika: Data byla shromážděna u 211 pacientů s arteriální hypertenzí léčených nejméně trojkombinací antihypertenziv bez předchozí anamnézy fibrilace síní. K prvním 109 pacientům se záchytem paroxysmální fibrilace síní při 24 hodinovém monitorování bylo přiřazeno 102 kontrol odpovídajícího věku s normálním EKG Holterem. U všech pacientů bylo provedeno transthorakální echokardiografické vyšetření, porovnávány byly základní parametry systolické a diastolické funkce - ejekční frakce (EF), poměr vlny E/A, anulární rychlost e’, poměr E/e’, indexovaný objem levé síně (LAVI), a gradient na trysce trikuspidální regurgitace (PPG Tri).

Výsledky: Pacienti s arteriální hypertenzí a nově zachycenou paroxysmální fibrilací síní měli významně vyšší výšku vlny E (p= 0,005), vyšší poměr E/A (p=0,0004), srovnatelné E/e’ (p=0,21), vyšší PPG Tri (p=0,045) a signifikantně větší indexovaný objem levé síně - LAVI (36,1 ±10,3 vs 31,0 ±9,6, p=0,0002).

Závěr: Pacienti s rezistentní arteriální hypertenzí a prvním záchytem paroxysmální fibrilace síní mají významně vyšší indexovaný objem levé síně. Pacienti se zvýšeným objemem levé síně mohou profitovat z provedení prodlouženého monitorování srdečního rytmu v prevenci kardioembolizačních příhod.