Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BLOKÁDA GANGLION STELLATUM V ALGORITMU LÉČBY MALIGNÍ BOUŘE: 5 LET A 72 VÝKONŮ U 59 PACIENTŮ V KARDIOCENTRU NEMOCNICE AGEL TŘINEC PODLESÍ

O. Jiravský, R. Špaček, J. Chovančík, L. Škňouřil, R. Štěpánová, B. Szmek, M. Hrošová, I. Ranič, R. Miklík, M. Fiala (Třinec, Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Maligní bouře (MB) je život ohrožující stav s vysokou mortalitou. S lety nárůstu počtů implantovaných ICD jsme svědky narůstajícího počtu pacientů léčených pro MB. Role lokálního potlačení aktivity sympatického nervstva pomocí ultrazvukem navigované anestetické blokády ganglion stellatum ( BSG) je stále zkoumaná s prvními příznivými publikovanými daty z prospektivních kohort.
Cíl:
Prezentovat data kohorty konsekutivních pacientů léčených pro MB v našem kardiocentru pomocí dvojstupňového algoritmu včetně BSG.
Metodika a soubor:
V letech 2017-2021 bylo pomocí dvojstupňového algoritmu ( při selhání prvního stupně standartních postupů – ionty, antiarytmika, korekce ischemie, úprava tepové frekvence, sedace a při opakování komorové arytmie provedena BSG jako druhý stupeň algoritmu) léčeno 59 pacientů v 72 výkonech BSG.
57 BSG u mužů (79,2%) /15 BSG u žen. Průměrný věk 68,1 +/- 12,1 roku. Průměrná EF LK 29,6 +/- 8,9%. 22 BSG u pacientů s DM (30,6%). Ischemická etiologie MB v 41 případech (56,9%). Monomorfní komorová tachykardie dominovala mezi arytmiemi s 53 případy ( 73,6%). Betablokátor a amiodaron byl podáván v 67 resp. 56 případech ( 93,1 resp. 77,8%).
Byl vidován statisticky významný pokles komorových arytmií léčených šokem ICD nebo pomocí ATP o 87,7 % ( pokles z 57,2 na 1,43 epizody 48 hodin před vs 48 hodin po BSG) (tab 1).
Hemodynamicky nestabilní pacienti na kontinuálních katecholaminech statisticky významně hůře odpovídají na dvojstupňový algoritmus včetně BSG. Hornerův syndrom ani další demografické a lékové parametry se v naší kohortě neukazují být prediktorem úspěchu ( tab 2 ).

Závěr:
Dvojstupňový algoritmus léčby MB včetně blokády ganglion stellatum vykazuje v průběhu let stabilní vysokou efektivitu při mimořádné bezpečnosti výkonu.