Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S CEREBRÁLNÍ PROTEKCÍ U KATETRIZAČNÍ IMPLANTACE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ (TAVI)

M. Branny, M. Porzer, D. Tavačová, J. Mrozek, R. Jursa, R. Madry, J. Dudíková, V. Fonioková (Ostrava)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Katetrizační implantace aortální chopně (TAVI) zlepšuje symptomy a prognózu nemocných se závažnou symptomatickou aortální stenózou. Periprocedurální mozková ischemie je málo častou, avšak závažnou komplikací výkonu. Mechanická cerebrální protekce Sentinel je dedikovaným instrumentariem určeným ke snížení rizika vzniku embolické mozkové příhody.

Cílem práce bylo zhodnotit možnosti použití mechanické mozkové protekce Sentinel v souboru nemocných podstupujících TAVI.

Do hodnocení jsme zahrnuli soubor 49 konsekutivních nemocných se závažnou aortální stenózou, kteří v období od 26.5.2021 do 17.12.2021 podstoupili TAVI. Před vlastní implantací chlopně byli nemocní na základě klinických dat a paraklinických vyšetření rozdělení do 2 skupin: 1/ zavedení Sentinelu možné  2/ neschůdné.

Výsledky: 25 nemocných nesplňovalo kriteria pro úspěšné zavedení mechanické mozkové protekce. Nejčastějšími důvody, které neumožnily použití Sentinelu byly:1/těžké aterosklerotické postižení přívodných tepen dolních končetin vyžadující cévní přístup přes radiální a podklíčkovou tepnu (24% pacientů)  2/nevhodná anatomie brachiocefalického trunku a levé karotidy (16%), 3/nehmatné pulsace na obou radiálních tepnách (12%)  4/nevhodná anatomie aorty (8%)  5/TAVI s plánovaným přidruženým cévním výkonem (8%)  6/nespolupráce pacienta (8%). Ze zbývajících 24 nemocných,kteří splňovali kriteria pro použití mechanické mozkové protekce, bylo 14 randomizováno do skupiny s protekcí Sentinel a 10 nemocných do skupiny bez Sentinelu. U 13 nemocných bylo zavedení obou filtrů Sentinelu úspěšné a bez komplikací,u jednoho nemocného se podařio zavést pouze jeden filter do brachiocephalického trunku, druhý do levé karotidy nebylo možné zavést.

Závěr: zavedení mechanické mozkové protekce Sentinel je bezpečné,u selektované skupiny nemocných podstupujících TAVI má vysokou technickou úspěšnost