Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY A HOSPITALIZAČNÍ MORTALITA PŘI ONEMOCNĚNÍ SARS-COV-2 V ČESKÉ REPUBLICE

J. Plášek, J. Dodulík, P. Gai, B. Hrstková, J. Škrha, L. Zlatohlávek, P. Danko, P. Ondráček, J. Šmíd, E. Čubová, R. Sojka, B. Čapek, M. Kollárová, J. Václavík (Ostrava, Praha, Havířov, Jílovec, Krnov, Třinec)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Onemocnění COVID-19 je spojeno s nezanedbatelnou mortalitou, diabetes mellitus a vybrané kardiovaskulární choroby byly identifikovány jako rizikové faktory. Cílem práce bylo vyhodnotit prediktory nemocniční mortality u neočkovaných z jarní vlny pandemie SARS-CoV-2 v roce 2021.
Metody: Do retrospektivní studie bylo zahrnuto 967 pacientů hospitalizovaných od 1.1. do 31.3. roku 2021 pro PCR pozitivní respirační infekci COVID-19 ve dvou univerzitních a 5 okresních nemocnicích. Průměrný věk byl 69.6±13.2 let, BMI: 29.6±8.3, muži byli zastoupeni v 55.2%. Prediktory hospitalizační mortality byly hodnoceny uni- a multivariační regresní analýzou jak na celém souboru, tak pro muže a ženy zvlášť.
Výsledky: Pacienti s probíhajícím onemocněním COVID-19 měli v našem souboru mortalitu 28%, mortalita se nelišila mezi muži a ženami (26.8% vs. 30.1%, P=NS). Muži a ženy se nicméně lišili v antropometrických a jiných parametrech, které následně nevstoupily do multivariační analýzy, stejně tak jako faktory, které nebyly univariačně signifikantní. Jako silné prediktory hospitalizační mortality byly identifikovány: lymfopenie, věk nad 65 let, renální insuficience, anamnéza CMP, vrcholová hodnota CRP a nutnost podávání oxygenoterapie (viz Tabulku 1). Přítomnost ischemické choroby srdeční nebyla asociována se zvýšeným rizikem úmrtí během hospitalizace pro COVID-19.
Závěr: Pacienti po cévní mozkové příhodě měli zvýšenou hospitalizační mortalitu na COVID-19, zatímco přítomnost ischemické choroby srdeční hospitalizační mortalitu významně nezvyšovala.