Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RANDOMIZOVANÉ SROVNÁNÍ 9 MĚSÍČNÍ NEOINTIMÁLNÍ HYPERPLAZIE LÉKOVÝCH STENTŮ KRYTÝCH BIOLIMEM NEBO EVEROLIMEM U NEMOCNÝCH SE STEMI (ROBUST STUDIE).

P. Červinka, M. Jakl, P. Kala, J. Kaňovský, M. Poloczek, H. Bezerra, G. Attizzani, M. Červinková, A. Kupec, Z. Valenta, M. Costa (Hradec Králové, Brno, Cleveland, United States, Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Cílem této práce bylo porovnat neointimální hyperplazii (hodnoceno pomocí optické koherentní tomografie-OCT) lékových stentů krytých biolimem A9 (BES) a everolimem (EES) 9 měsíců po výkonu u nemocných s infarktem myokardu s elevacemi ST úseku (STEMI) léčených primární PCI. Cílem studie bylo také porovnat angiografická data v 9ti měsících a klinická data v 9 a 60 měsících po výkonu.
Metodika a výsledky: Do studie bylo zahrnuto celkem 201 nemocných se STEMI. Nemocní byli randomizováni do skupiny primární PCI s biolimovým A9 (n=101) nebo everolimovým stentem (n=100). Četnost velkých příhod (MACE) v 9 měsících byl srovnatelný v obou skupinách (5% v BES versus 6% v EES skupině; p=0.87). Také angiografická data byla srovnatelná v obou skupinách. OCT analýza v 9 měsících prokázala větší redukci neointimální hyprplazie u skupiny s BES ve srovnání s EES skupinou (1.3 mm2 vs. 0.9 mm2; p=0.0001), avšak za cenu většího procenta nepokrytých mřížek stentu ( 15,9% u BES versus 7,0 % u EES; p=0,0001). Výskyt MACE v 5 letém sledování byl nízký a srovnatelný v obou skupinách (16.8 % vs. 14.0 %, p=0.74).
Závěry: Studie demonstruje velmi nízký výskyt MACE ve střednědobém (9 měsíců) i dlouhodobém (5 let) horizontu u nemocných se STEMI léčených přímou PCI. Oba typy lékových stentů 2. generace vykazují velmi dobré pokrytí mřížek v 9 měsích. Statisticky větší inhibice neointimální hyperplazie byla pozorována u biolimových stentů, ale za cenu procentuelně vyššího počtu nepokrytých mřížek.