Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REVERZNÍ REMODELACE A PROGNÓZA PACIENTŮ SE SRDEČNÍM SELHÁNÍM NEISCHEMICKÉ ETIOLOGIE

T. Hnát, J. Veselka, J. Honěk (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

CÍL: Cílem práce bylo identifikovat prediktory reverzní remodelace (RR) levé komory u pacientů s neischemickou kardiomyopatií (KMP) a zhodnotit její vliv na průběh onemocnění po recentní primomanifestaci srdečního selhání (SS).


SOUBOR A METODIKA: Jedná se o monocentrickou, retrospektivní, observační studii, do které bylo zahrnuto celkem 84 konsekutivních pacientů s nově zjištěným SS se sníženou ejekční frakcí levé komory (EFLK). Medián délky sledování byl 30 měsíců. RR byla definována jako zlepšení EFLK o ≥10 % nebo EFLK ≥50 % při kontrolním echokardiografickém vyšetření za 3 až 9 měsíců (medián 5 měsíců) od primomanifestace SS. Pacienti byli následně rozděleni do dvou skupin (RR+ a RR-). Prediktory RR byly hodnoceny v multivariantní analýze. Cílové ukazatele byly stanoveny následovně: smrt z jakékoliv příčiny, hospitalizace pro dekompenzaci SS a míra symptomatologie SS, charakterizována funkční třídou NYHA.


VÝSLEDKY: Celkem 39 pacientů (46,43 %) dosáhlo RR (RR+). Identifikace specifické příčiny neischemické KMP byla jediným nezávislým prediktorem dosažení RR (58,97 % vs 35,56 %, p=0,048). Pacienti, u kterých nedošlo k RR měli horší prognózu charakterizovanou zvýšenou mortalitou (2,56 % vs 17,78 %, p=0.033), častější rehospitalizací pro dekompenzaci SS (0 % vs 20 %, p<0,003) i horší NYHA třídou (1,37±0,5 vs 2,04±0,84, p<0,001).


ZÁVĚR: Absence RR u pacientů s neischemickou KMP byla asociována se zvýšenou mortalitou, častější rehospitalizací pro dekompenzaci onemocnění a s horší kontrolou symptomů SS. Identifikace specifické příčiny KMP byla v sledovaném souboru jediným prediktorem RR.