Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV FIBRILACE SÍNÍ A SÍŇOVÝCH TACHYKARDIÍ NA HEMODYNAMIKU U NEMOCNÝCH S PLICNÍ HYPERTENZÍ

M. Dusík, Z. Fingrová, J. Marek, V. Dytrych, P. Jansa, Š. Havránek (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Fibrilace síní a jiné síňové tachykardie (AF/AT) jsou častým nálezem u pacientů s plicní hypertenzí (PH). Přítomnost arytmie u pacientů s PH vede ke zvýšení morbidity a mortality. Význam léčby AF/AT u nemocných s PH je předmětem diskuse. Cílem práce je zhodnotit vliv akutní změny srdečního rytmu na hemodynamické parametry u nemocných s AF/AT a PH léčených katetrizační ablací.

Metodika: Byla provedena analýza změny hemodynamických parametrů v závislosti na přítomném rytmu u 11 pacientů s AF/AT a PH (6 mužů; medián (IQR) 72 (53; 76) let) a u kontrolní skupiny 9 nemocných s AF/AT bez PH (5 mužů; 56 (49; 62) let), kteří byli indikováni ke katetrizační ablaci.

Výsledky: Pacienti s PH měli vyšší střední tlaky (medián; IQR; mmHg) v pravé komoře (31 (24; 32) vs. 23 (18; 25); p <0,05) a a. pulmonalis oproti kontrolní skupině (36 (30; 37) vs. 22 (19; 25); p <0,05). Ostatní hodnoty byly srovnatelné. Při hodnocení změn tlaků v závislosti na přítomném srdečním rytmu byl zjištěn významně větší pokles tlaku v levé síni při běžící arytmii u nemocných s PH oproti kontrolní skupině (p <0,05). Ostatní změny tlakových hodnot se mezi skupinami významněji nelišily. V obou skupinách nebyla zjištěna významná změna ve velikosti srdečního výdeje při běžící arytmii a v sinusovém rytmu. Podrobné výsledky jsou uvedeny v tabulce.

Závěr: Hodnoty levosíňového tlaku u nemocných s PH se významně mění v závislosti na přítomném srdečním rytmu. Nebyl dokumentován významnější vliv přítomné arytmie na ostatní hemodynamické parametry včetně srdečního výdeje.

 

Podpořeno MZ ČR - RVO (“Všeobecná fakultní nemocnice v Praze – VFN, 00064165”)