Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PARADOXNÍ EMBOLIZACE DO TEPEN DOLNÍCH KONČETIN JAKO KOMPLIKACE PLICNÍ EMBOLIE

B. Tkačik, L. Křivan, T. Novotný, P. Kala, P. Kala, J. Pařenica, M. Poloczek, R. Štípal, M. Felšöci, P. Lokaj, L. Šujaková, T. Zatočil, K. Hořáková, E. Maděrová, A. Floriánová, L. Korbel , T. Grolich, J. Ivičič, Z. Šilhart (Brno)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Plicní embolie je život ohrožující stav, často vznikající jako komplikace hluboké žilní trombozy. Velmi vzácnou komplikací je paradoxní embolizace trombu do tepenného systému dolních končetin. Popisujeme masivní plicní embolii s komplikací paradoxní embolizace do tepenného systému dolních končetin.

Popis klinického případu:
Uvádíme případ 31leté ženy, která byla přivezena na nízkoprahový urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno pro 14 dní progredující dušnost a pocit trnutí v dolních končetinách. V den přijetí trnutí dolních končetin progredovalo v bolestivost sahající od konečků prstů až po kolena bilaterálně. Pacientka neudávala bolesti na hrudi, či jiné obtíže. Pomocí zobrazovacích metod byla prokázána oboustranná submasivní plicní embolie s paradoxní embolizací do tepen dolních končetin, s okluzí AFC bilat., AFS a AFP vlevo, další okluze v oblasti truncus. tibiofibularis a okluze arteria iliaca interna. Echokardiograficky byla prokázána dilatace pravé komory se známkami tlakového přetížení.
V léčbě jsme nejprve zvolili systémovou tombolýzu, u které se projevil pouze parciální efekt, proto jsme přistoupili k oboustranné chirurgické trombektomii tepen dolních končetin, která již byla s dobrým efektem. Po doplnění transesofageální echokardiografie jsme diagnostikovali patentní foramen ovale, vysvětlující paradoxní embolizaci, který jsme řešili katetrovým uzávěrem. Pacientka následně po 6 měsících od prodělání embolie prošla kontrolou na hematologické ambulanci, její stav je nyní plně kompenzován na antikoagulační terapii, těší se dobrému zdraví.

Závěr: Oboustranná plicní embolie spolu s rozsáhlou paradoxní embolizací do tepen dolních končetin je velmi závažným stavem, který se podařilo zvládnout za pomocí farmakologické a chirurgické intervence.

Podpořeno MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705)“